ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så slipper du oron för att relationen ska ta slut

Pelle Ullholm · 1 Mar 2018
Uppdaterad 1 Mar 2018
Kommer du att stanna eller gå? Ibland tar oron för att förhållandet ska ta slut över livet.

Kommer du att stanna eller gå? Ibland tar oron för att förhållandet ska ta slut över livet. Foto: illustration: Eva Fallström


Vi lever i flexibilitetens tidevarv, där många av oss byter jobb och bostad både en och flera gånger i livet. Flexibiliteten gäller även relationer, för trots att vi lovar att vara gifta tills döden skiljer oss åt” är det många äktenskap som slutar i skilsmässa – vilket skapar en del oro. Så, hur ska vi hantera att kärleken kan ta slut?

klar

Artikellänk är kopierad

I dag är vi fria att välja bort en relation och det är i grunden såklart bra. Fler slipper vara kvar i oönskade, ojämställda, våldsamma eller obalanserade relationer.

Men det finns de som upplever stress över att relationer kan ta slut. Otryggheten kan ta över tillvaron, många blir besatta av att försöka kontrollera det okontrollerbara – genom svartsjuka, till exempel. Andra reagerar tvärtom, har svårt att knyta an. Till RFSU kommer en hel del frågor som hör ihop med det här problemet. Frågan är: finns det knep för att hantera oron över att relationer kan förändras och ta slut? Svaret är ja. Gör så här:

• Fokusera på nuet. Det är bra att regelbundet visa att du vill välja din partner. Att känna sig vald i stället för att bli tagen för given ger en annan trygghetskänsla.

• Hitta balansen. Den ligger i att få vara älskad och sedd, hellre lite på distans än i en total sammansmältning.

• Bygg relationen. Var nyfiken på vad den andra tycker om, ta in din partners perspektiv men stå samtidigt självständig och dela med dig aktivt av det som förändrar dig.

• Säg ifrån om du inte är nöjd, men fokusera på sakfrågan där och då. Undvik att ha en kontrollerande kommunikation eller känsla över tid.

Gemensamt för de som har långa relationer är att de ofta är överens i grundläggande livsåskådningsfrågor och om vad de ska göra under gemensam tid, då de inte arbetar. De bråkar sällan och har roligt ihop. De tillbringar mer tid tillsammans än par som inte har lika bra relationer. De tycker också att sex är viktigt, även efter 20 års äktenskap.

Närhet och en känsla av gemenskap är alltså viktiga aspekter, men de behöver baseras på en positiv känsla av att vara vald för den man är, och vald i nuet. Både du själv och din relation behöver prioriteras för att relationen ska leva och inte bara överleva.

Så: våga ta det som händer nu på allvar, trots att det inte finns några garantier. Våga vara i flödet av nuet. På det sättet kan din relation bli så bra som den har potential att bli. Glöm inte att du är viktigt för din relation.

pil
/FAKTA/ Så många skiljer sig

* Ungefär hälften av den svenska befolkningen är gifta eller sambos, 46 procent (år 2013).

* Under 2012 slutade 23 422 äktenskap i skilsmässa. Antalet skilsmässor har legat ganska konstant sedan 1970-talet. Variationerna i äktenskapens längd är dock stora.

* I genomsnitt var de kvinnor som skilde sig 42 år. Männen var i snitt 45 år.

* Ser man till genomsnittet varar äktenskapen som slutade med skilsmässa kortast i Stockholms län. Där var medellängden på äktenskapet 10 år.

* I Kalmar län varar äktenskapen längst: 13,5 år i genomsnitt.

Källa: Källa: Scb

klar

Artikellänk är kopierad

Pelle Ullholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro