ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så slog Naim sig in i OS-truppen

Leif Granlind · 13 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
I slutet av februari blev 69 kilosboxaren Naim Terbunja OS-klar sedan han slagit sin hatmotståndare Andranik Hakobyan, Armenien i OS-kvalet.  

I slutet av februari blev 69 kilosboxaren Naim Terbunja OS-klar sedan han slagit sin hatmotståndare Andranik Hakobyan, Armenien i OS-kvalet.   Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Naim Terbunja har varit med topp- och talangprogrammet i fyra år. I år har han slagit igenom med dunder och brak.– Utan SOK:s stöd hade inte min OS-satsning varit möjlig, säger han.Det var i slutet av februari som den 23-årige Kosovobördige boxaren slog sin mardrömsmotståndare – armeniern Andranik Hakobyan – i OS-kvalet. Det gjorde han själv.

Hjälpen fram till en OS-biljett har han fått från SOK. – SOK har gjort min OS-satsning möjlig, jag har två sponsorer utöver det som gör att jag kan leva på boxningen, säger han.

Bland annat har han varit på Kuba i tre månader. Han har också lyckats åka på en rad andra läger. – Det betyder mycket för mitt självförtroende och ger en trygghet som jag inte skulle haft annars, utan detta tror jag inte att jag hade lyckats gå till OS.

SOK:s stöd till Naim Terbunja är skräddarsytt. – Under 2006 och 2007 hände det inte så mycket, men under 2008 ökade vi träningsdosen och ökade kvaliteten och vi ser nu ett jättelyft, säger Glenn Östh, en av SOK:s sportchefer som har boxning och Naim Terbunja på sin lott.

Naim håller med.– I VM i fjol gick det inte så bra, men i OS slog jag några av världens bästa boxare.

I OS hoppas svensken på medalj. Han säger själv att han är bland de fem bästa i Europa och bland de tio bästa i världen.– Det är det jag siktar på, men det gäller att ha lite flyt i lottningen, jag är inte rädd för de som kanske är bättre än mig utan för de som passar min stil. Bäst just nu är ryssen Korobov och han passar min stil.

Vad är det viktigaste för dig fram till OS?– Att jag följer den planeringen som vi har satt upp så att vi lyckas toppa formen som vi lyckades med till OS-kvalet.

Föddes för tio år sedan

BAKGRUND. Det var under Stockholms Os-kampanj under mitten av 90-talet som idén till en rejäl satsning på svenska olympier föddes.

Tanken var att Sverige skulle ha en slagkraftig trupp om Stockholm fick OS 2004 – men det gick i stället till Aten.

Och i stället föddes topp och talangprogrammet.– Vi fick med oss några av några av finansiärerna, Olof Stenhammar bidrog starkt. Näringslivet utmanade sedan staten och dåvarande idrotts-ministern Leif Blomberg hakade på då han tyckte att vi halkade efter lite på 90-talet, berättar Peter Reinebo, en av SOK:S sportchefer.

Mellan 1998 och 2008 har det pumpats in mellan 30 och 60 miljoner per år till svenska aktiva.– Idén är att knyta ihop kortsiktiga OS-förberedelser med mer långsiktiga OS-förberedelser, berättar Reinebo och fortsätter: Stödet är uttalat individuellt och är skräddarsytt. Och satsningen gäller många idrotter för mångfaldens skull. På toppar och på talanger.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Granlind
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro