ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så smiter vårdföretagen undan skatt: Kan röra sig om miljonbelopp”

Johan Wikén · 9 Dec 2015
Uppdaterad 9 Dec 2015
Vissa fuskar medvetet medan andra begår misstag.

Vissa fuskar medvetet medan andra begår misstag. Foto: TT


Två tredjedelar av vårdföretagen som Skateverket har granskat betalar för lite skatt. Det kan röra sig om miljonbelopp i enskilda fall”, säger Henrik Kisterud på Skatteverket till Sveriges Radio.

klar

Artikellänk är kopierad

Skatteverket har kontrollerat 115 företag inom vårdsektorn för att ta reda på hur utbrett det är med skattefel i branschen. Det visade sig att 75 företag, ungefär två tredjedelar, av de granskade företagen, hade redovisat fel.

►LÄS MER: Här är 15 kommuner som höjer skatten nästa år

– Det finns enskilda ärenden där man ser höga belopp som inte har redovisats i deklarationen, i de fallen har det gällt hyrläkare som har ett eget företag, säger Henrik Kisterud på Skatteverket till Sveriges Radio.

Skattefelen handlar bland annat om förmåner och inkomster som har redovisats fel, traktamenten som betalats ut skattefritt på felaktiga grunder och avdrag för privata kostnader. Avdragen rörde exempelvis kläder och semesterresor.

Skatteverket har fått indikationer på att det förekommer skattefiffel i branschen. Därför granskade de en rad företag som de misstänkte hade redovisat fel. Således är urvalet inte slumpmässigt och granskningen säger ingenting om branschen i stort.

I vissa fall rör det sig om medvetet fusk och i andra fall om misstag. De företag som har betalat in fel skatt kommer nu att tvingas göra rätt för sig.

– De blir skyldiga att betala in rätt skatt och i vissa fall skattetillägg, berättar Henrik Kisterud till SR.

LÄS MER: Taxichauffören: Så lurar vi dig på pengar

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro