ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så smutsigt är ditt badkar – egentligen

Linnea Gustafson · 1 Mar 2017
Uppdaterad 1 Mar 2017
Bilden är ett montage. Marie Louise Danielsson-Tham är professor vid Örebro universitet.

Bilden är ett montage. Marie Louise Danielsson-Tham är professor vid Örebro universitet. Foto: Marcus Shiött/Örebro universitet/TT


Har du badkar? Då behöver du rengöra det ofta om du vill undvika att badkaret får ett mörkt smutslager. Marie Louise Danielsson-Tham är professor i livsmedelshygien och berättar hur smutsigt ett badkar kan vara och med vilka enkla knep man kan rengöra det.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter att man badat blir hudfett, tvålrester och kalk från vattnet till en sörja som bildar en avlagring i badkaret. Enligt Marie Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet, behöver badkaret rengöras efter varje gång det har använts.

– Ja, efter varje bad bör man rengöra badkaret. När man nyligen badat finns också bakterier från hudkostymen och även bakterier i vanligt kommunalt vatten. Bakterierna i vattnet växer så långsamt att de normalt inte är ett problem – men låter man avlagringen sitta kvar kan det bli små gömställen för olika bakterier som kan leda till hudinfektioner, säger hon.

Hur ska man rengöra badkaret?

– Något som funkar bra är att blanda lika delar vatten och hushållsättika på 24 procent som man kan handla i livsmedelsbutiken. Det kan man fylla i en sprayflaska och så sprayar man badkaret med detta och torkar med en svamp efter varje bad.

Ett barnvänligt knep är att använda citrusfruker som citron och grapefrukt tillsammans med salt att skrubba badkaret med.

– Med en grapefrukt kanske till och med barnen tycker att det är roligt att städa, säger Marie Louise Danielsson-Tham.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Gustafson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro