ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så snabbt” blir vi jämställda – om vi fortsätter i samma takt som 2014

Karolina Skoglund · 4 Mar 2015
Uppdaterad 4 Mar 2015

Kvinnor och män är inte jämställda i Sverige. Åtminstone inte vad gäller representation i bolagsstyrelser, lika löner och föräldraledighet. Och trots att utvecklingen går snabbare än någonsin nu får vi vänta ett tag till.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag är vi långt ifrån jämställdhet i Sverige, visar statistiken.
I dag är vi långt ifrån jämställdhet i Sverige, visar statistiken.Foto: Alamy.

På söndag är det den internationella kvinnodagen. Men vi är ännu långt ifrån att säga ”grattis” till kvinnorna då, även om det går framåt för jämställdheten i Sverige. Vad gäller lönegapet visade nämligen den senaste mätningen att takten mot lika löner dubblats och för första gången på tre år ökade andelen kvinnor i börsbolagens styrelser 2014.

Med andra ord sker det helt klart framsteg vad gäller jämställdheten i Sverige. Men bara för att det går snabbare än förut innebär det inte att det går snabbt. Troligtvis kommer ingen nu levande människa ens få uppleva hundraprocentig jämställdhet, visar Metros uträkningar.

– Det är väldigt svårt att sia om framtiden. Men det går ju i myrsteg. Vad vi kan se så är det egentligen bara politiska beslut som kan få det att gå undan. Det kan vi se med bland annat föräldrarförsäkringen. Annars har det historiskt sett stått ganska stilla, säger Lena Bernhardtz, som arbetar med jämställdhetsstatistik på SCB.

Fortsätter det i denna ”rekordfart” har vi inte lika löner eller jämställda bolagsledningar förrän 2042. Vad gäller föräldrapenningen kan det ta hela 125 år innan vi delar lika. När det kommer till bolagsstyrelserna, den punkt där det ser ut som att vi kommer att nå jämställdhet snabbast, får vi ändå vänta i elva år.

– Kvinnorna har ju generellt högre utbildning än män, så rent logiskt borde de till slut hamna i styrelserna. Så där kanske det händer något. Men det är väldigt, väldigt svårt att säga något, säger Bernhardtz. 

►LÄS MER: Grattis i förskott, kvinnor – 2205 kan Sverige vara jämställt

Då blir vi jämställda:

Andelen kvinnor i börsbolagens styrelser har ökat för första gången på tre år, från 22,3 till 24,7 procent. Det skulle innebära att styrelserna var jämställda om 10,8 år om det fortsatte att öka i samma takt.

Med samma förändringstakt som de senaste tio åren skulle det dock dröja 30 år, enligt Andra AP-fondens kvinnoindex.

Källa: AndraAP-fondenskvinnoindex2014.

Lika löner: År 2042

Mellan 2011 och 2012 minskade löneskillnaderna mellan män och kvinnor med 0,2 procentenheter, till 13,9 procent. Mellan 2012 och 2013 minskade det 0,5 procentenheter, till 13,4 procent. Skulle det fortsätta i samma takt skulle det ta 26,8 år innan lönegapet försvann.  

Källa: Medlingsinstitutet.

Föräldraledighet: År 2140 

Av de föräldrapengar som delades ut av Försäkringskassan 2013 gick en knapp fjärdedel, 24,8 procent, till män. För 2014 var motsvarande siffra 25,0, vilket alltså innebär en ökning med 0,2 procentenheter i andel män som tar ut föräldrapengar. Fortsätter det i samma takt bör det ta 125 år innan männen tar ut hälften av föräldrapenningen. 

Enligt Försäkringskassans beräkningar kommer fördelningen vara lika redan omkring 2040.  

Källa: Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Jämställda bolagsledningar: År 2042

17,2 procent av börsbolagens ledningar bestod 2013 av kvinnor, vilket var en ökning på 0,9 procent sedan 2012. Vid 2014 års mätning var det 18,4 procent, vilket innebär en ökning på 1,2 procentenheter sedan 2013. Skulle det fortsätta att öka i samma takt skulle det ta 26,3 år innan det var lika mycket kvinnor som män i ledningarna.  

Om det fortsätter att öka i samma takt som under de senaste tio åren kommer ledningarna dock att vara helt jämställda först om 51 år.  

Källa: Andra AP-fondens kvinnoindex 2014.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro