ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så snuskiga är svenska skolor

Josefin Svenberg · 6 Dec 2013
Uppdaterad 6 Dec 2013

Tänk dig att arbeta i lokaler med mögel i taket, kisslukt från toaletterna, trasig inredning, klotter på väggarna och dålig ventilation. Det är verkligheten för många elever och lärare i svenska skolor, som faktiskt är landets största arbetsplats sett till hur många som omfattas av arbetsmiljölagen.

klar

Artikellänk är kopierad

”Detta är våra skåp med mycket klotter och smuts på. De är väldigt ofräscha och äckliga det är mycket smuts och skit på golven, det är väldigt orent.”, skriver en läsare i Västsverige.
”Detta är våra skåp med mycket klotter och smuts på. De är väldigt ofräscha och äckliga det är mycket smuts och skit på golven, det är väldigt orent.”, skriver en läsare i Västsverige.Foto: Läsarbild

De senaste fem åren har skyddsombudens anmälningar till Arbetsmiljöverket om dålig skolmiljö ökat med 78 procent, enligt granskningen #skolsnusk som genomförs av TV4 Nyheterna och ”Kalla Fakta”.

Metro skrev om de nedgångna skolorna våren 2012 och sedan dess tycks inte mycket ha hänt.

– När vi gör inspektioner ute i skolorna är stress och hård arbetsbelastning generellt sett den fråga som personalen tar upp som det största problemet. För eleverna är städfrågor väldigt viktiga. De berättar om ostädade omklädningsrum och duschar, dålig ventilation och bullriga matsalar, säger Adam Jansson, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Bristerna har gjort att myndigheten i höstas inledde en särskild tillsyn där 30 procent av landets alla skolor ska inspekteras till och med år 2016.

– En god arbetsmiljö är en grundförutsättning för att lärare och elever ska kunna koncentrera sig på undervisningen och trivas i skolan, menar Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg.

Men det är upp till varje enskild skolas huvudman att förbättra arbetsmiljön.

– Vi kan i princip bara kräva att det finns städrutiner och att de finns skriftligt, vilket det normalt sett gör. Annars måste det till faktiska arbetsmiljöproblem, som att det finns risk för smitta på grund av smutsiga toaletter, för att vi ska kunna ingripa. Och något sådant har inte förekommit vad jag känner till, säger Adam Jansson.

SKL: ”Inget som vi kontrollerar”

Varje enskild skolas huvudman ansvarar för att upphandla städningen. Därför finns ingen övergripande, nationell bild av vilka kvalitetskrav som ställs i upphandlingarna och hur väl dessa efterföljs.

– Nej, det är inget som vi kontrollerar, säger Germund Persson, jurist på Sveriges kommuner och landsting.

Och i till exempel Stockholms stad visar det sig att man har lagt ut ansvaret på respektive skola och rektor att upphandla och kontrollera städningen.

– Men städningen sköts inte så bra och det kan bidra till onödiga skador. Därför har vi tagit fram en städhandbok, säger Thomas Bergsell som är pressansvarig på Sisab, Skolfastigheter i Stockholm AB.

Men någon tillsyn görs alltså inte. Och nationellt sett finns bara Socialstyrelsens allmänna råd om städning i skolor, som är rekommendationer och inte något bindande.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro