ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så sparar du in pengar på kurslitteraturen

Ylva Rehnberg · 10 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Kursböcker är ofta plågsamt dyra för studentbudgeten. Nanna jobbar i en bokhandel som köper och säljer vidare kurslitteratur till studenter billigt. Genom att vara lite smart finns det slantar att tjäna. Har du tur kan du hitta en bok i nyskick till mer halva priset.  

Kursböcker är ofta plågsamt dyra för studentbudgeten. Nanna jobbar i en bokhandel som köper och säljer vidare kurslitteratur till studenter billigt. Genom att vara lite smart finns det slantar att tjäna. Har du tur kan du hitta en bok i nyskick till mer halva priset.   Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Nya kurser betyder nya kursböcker. Det kan bli en dyr historia, men det finns sätt att komma billigare undan.Att köpa begagnat är en given väg om det finns en andrahandsbokhandel. Nanna Tegelaar på Campusbutiken vid Stockholms universitet berättar om deras utbud.

– Man kan komma hit och köpa böcker eller  lämna in sina gamla, så får man pengar att köpa de nya för.butiken har de flesta böcker som används på universitetets kurser. En titt i bokhyllan avslöjar att det till och med finns lexikon som språkstudenter lämnat in. Jurist- och statsvetarstudenter är de flitigaste kunderna i butiken.

– Kurslitteratur är  ofta dyr. Vissa böcker kan kosta uppemot 1 000 kronor i vanlig bokhandel, medan de kostar 500 kronor här.Däremot finns det inte så många kursböcker inom naturvetenskap. Studenterna kanske inte känner till butiken och deras böcker är ofta bra att behålla eftersom de inte ändras så mycket.  Genom att jobba i affären har Nanna fått bra koll på vilka kurser som går när och vilka böcker som ingår.

– Ibland när en student inte riktigt har koll kan jag fråga vilken termin han eller hon går och peka på böckerna som behövs.

På frågan om vilken den mest eftertraktade boken är svarar hon direkt:

– Det finns en som vi kallar den heliga graalen: Samhällsvetenskapliga metoder av Alan Bryman. Den kan bli såld på bara några minuter.Böckerna säljs enligt en bestämd prislista som baseras på billigaste nypriset och bokens skick. Även böcker med många understrykningar går åt för att studenterna tycker att ett lågt pris är det viktiga.

– En gång fick vi faktiskt in en bok som en hund tuggat på och till och med den blev snabbt såld.

klar

Artikellänk är kopierad

Ylva Rehnberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro