ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så spårar svensk polis hundratals illegala vapen – utgör ett potentiellt hot”

Karl Enn Henricsson · 4 Dec 2017
Uppdaterad 4 Dec 2017
Polisen beslagtog en omgjord gaspistol som misstänks komma från Bulgarien. Mannen hade även en väst med budskapet "We do bad things to bad people"

Polisen beslagtog en omgjord gaspistol som misstänks komma från Bulgarien. Mannen hade även en väst med budskapet "We do bad things to bad people" Foto: Polisen


Hundratals så kallade gasvapen har skickats från Bulgarien till köpare i Sverige. Vapnen kan lätt ändras så att skarp ammunition kan användas. Flera av vapnen har dykt upp i samband med grova brott. Men nu jagar svensk polis köparna med hjälp av listor från vapenförsäljarna som har förmedlats av Europol.

klar

Artikellänk är kopierad

Drygt 200 skottlossningar med 31 dödsfall är det mörka nationella facit för årets åtta första månader. Vapnen som används kommer i många fall från forna Jugoslavien, enligt polisen.

Men hundratals illegala vapen har under de senaste åren även strömmat in från Bulgarien, enligt polisdokument som Metro tagit del av.

Så kallade gasvapen säljs licensfritt i Bulgarien och kan beställas via hemsidor. Vapnen har skickats till beställare i Sverige.

– Men så fort de kommer över gränsen är de licenspliktiga. Man begår brott om man innehar ett sådant här vapen i Sverige, även om det är pluggat eller har formen av ett gasvapen, säger Emil Eisersjö, kommissarie och chef vid underrättelsesektionen vid NOA, Nationella operativa avdelningen.

– Införseln sker i stor del via postgång och upptäcktsrisken är tyvärr alldeles för låg, tillägger han.

”Problemet med gasvapen är att det är relativt enkelt att konvertera dem till skarp ammunition”, finns att läsa i dokumenten.

Från 2013 och fram till mitten av september 2015 har hundratals gasvapen, främst pistoler, sålts och levererats till Sverige.

– Vi uppskattar att det handlar om mellan 200 och 300 vapen, säger Emil Eisersjö.

”Av dess har cirka 80 redan beslagtagits av Polis eller Tull. Resterande vapen får förmodas finnas kvar på den svenska marknaden och därmed utgöra ett potentiellt hot”, står att läsa i dokument daterade till maj förra året.

”Att sådan konvertering – från lös till skarp ammunition – sker när det väl anländer till köpare i Sverige finns det klara belägg för. Av de cirka 80 vapen i detta material som redan tagits i beslag har nära 20 påträffats i konverterat skick och ytterligare 50 varit på god väg att konverteras”.

– Vapnen har dykt upp vid utpressningar, rån, mord, diverse försöksbrott och vid andra våldsbrott. Vi har inte tagit alla vapen som kommit in, definitivt inte, utan de finns kvar i omlopp, säger Emil Eisersjö.

Under våren förra året fick tullen och polisen i Sverige genom Europol information om svenskar som köpt gasvapen från Bulgarien. Det handlar om avfotograferade kundböcker hos vapensäljarna där köparens namn, adress, vapentyp, serienummer och datum för köpet i många fall framgår. ”I materialet finns uppgifter om flertal svenska köpare”, står att läsa.

– Utifrån listan har cirka 80 personer identifierats som köpare. Det går dock inte säga exakt hur många vapen det rör sig om för liggarna är inte helt fullständiga, säger Emil Eisersjö.

Underlag från liggarna kan räcka för att polisen ska få göra en husrannsakan hos en eventuell köpare. Men det finns ingen statistik över hur många som har åtalats för att ha köpt gasvapen från Bulgarien, enligt polisen.

Underlaget om vapenköpen har dock förmedlats till berörda polisregioner i Sverige.

Nyligen greps en man i Stockholm som bar en skarpladdad pistol. Vapnet var ett omgjort gasvapen. Det visade sig att en nära anhörig till mannen redan 2014 beställt hela 19 gaspistoler. Vapnet som mannen bar på gick dock inte att knyta till beställningen och mannen – som åtalades för grovt vapenbrott – påstod att han hade köpt det av en okänd person.

Även om beställningar av gasvapen har minskat de senaste åren är polisens förhoppning att få tillgång till fler liggare från Bulgariska säljare.

– Det här är absolut ett sätt. Men man ska sätta den här typen av vapen i relation till vapenbeslag i stort. Uppskattningsvis beslagtar vi och tullen 1000 till 1200 vapen per år, och den här typen av vapen uppgår till omkring 10 procent, säger Emil Eisersjö.

pil
Fakta: De illegala vapnen

De illegala vapen som säljs i Sverige kan grovt sett delas in i två grupper: Modifierade vapen som ursprungligen inte är avsedda att användas som skjutvapen, och skjutklara vapen som smugglas in i landet.

Start- och gaspistoler och så kallade pluggade vapen säljs lagligt i många länder, utan krav på vapen licens. Vapnen görs med relativt enkla medel om till dödliga skjutvapen.

Bland de skjutklara vapnen finns militära vapen från tidigare konflikområden, men också polisiära vapen, jakt- och sportvapen. De smugglas in skjutklara från områden där det finns stora mängder vapen, eller beställs hela eller i delar från länder där det är enkelt att köpa vapen lagligt.

Priset på gatan varierar mellan olika vapen. En fabriksny automatpistol typ Glock kostar runt 15 000 kronor. En automatkarbin typ AK47 15 000-20 000 kronor. Enklare pistoler, ofta av äldre militär modell betingar ett pris på några tusenlappar, vilket även gäller ombyggda start- och gaspistoler

Källa: Källa: Tullverket, Polisen, TT

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro