ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så spetsar du dina studier på gymnasiet

Jenny Sköld · 16 Nov 2014
Uppdaterad 16 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Esmeralda Halef stortrivs på Tumbagymnasiet söder om Stockholm där hon läser finansiell ekonomi.
Esmeralda Halef stortrivs på Tumbagymnasiet söder om Stockholm där hon läser finansiell ekonomi.Foto: Gustav Gräll

Brinner du för entreprenörskap, hållbar utveckling eller finansiell ekonomi? Då kan du  söka en spetsutbildning på gymnasiet. Esmeralda Halefs skoldagar handlar om börs­kurvor och räntor. Svårt? – Det viktigaste är att vara motiverad, inte att ha toppbetyg, säger hon.

”Finansiell ekonomi” leder lätt tankarna till högpresterande finansmän i kritstrecksrandiga kostymer. Det kan vara avskräckande för en niondeklassare som nu ska välja inriktning för sina gymnasiestudier. 

Men det krävs inga toppbetyg för att gå en spetsutbildning, menar Esmeralda, som är tredjeårsstudent på FINEK, på Tumbagymnasiet söder om Stockholm. 

– Vi har jättebra lärare som är väldigt närvarande och ger en hjälp när man behöver. Men den som söker bara för att det låter coolt kommer inte att orka. Man måste ha ett intresse. Mitt tips är att komma på besök innan man bestämmer sig, för att se hur det är.

Själv stortrivs hon och går nu tredje året på utbildningen, på Tumbagymnasiet i Botkyrka söder om Stockholm. 

Det finns 19 spetsutbildningar i dag. Det är en försöksverksamhet, som i somras förlängdes fram till 2024.

I en utvärdering som Skolverket gjorde 2012 fick verksamheten högt betyg av både föräldrar, barn och l­ärare. Ändå är det få som söker. Så få att platserna inte ens går att fylla i många fall.

– Jag tror att många inte ens vet att de här utbildningarna finns. Många skräms nog också bort för att man tror att det är väldigt jobbigt och utmanande, vilket är olyckligt, säger Göran Hillgren, ordförande för Föreningen Sveriges spetsutbildningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro