ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ställer du in vad som ska hända med din Facebook-sida när du dör

Åsa Larsson · 27 Okt 2015
Uppdaterad 17 Feb 2017
På Facebook kan din profilsida bli omgjord till minnessida – men du bestämmer om det ska ske.

På Facebook kan din profilsida bli omgjord till minnessida – men du bestämmer om det ska ske. Foto: Montage/TT


Du kan bestämma vad som ska hända med ditt nät-jag när du dör. Ingångna avtal med Facebook gäller trots att du är död.

klar

Artikellänk är kopierad

När du dör, vem kommer då att ta hand om din Facebook-sida? Räcker det med att du sagt till din bästa kompis att radera allt, eller till din familj att de kan sköta din Facebook-sida åt dig?

Du kan berätta för dina nära och kära hur du vill ha det och anlita företag som ska gå in och ta bort all information om dig – och du kan skriva in det i testamentet. Skriv in vilka konton du har, inloggningsuppgifter och vem du vill ska ha tillgång till dem. Om du vill att allt raderas, skriv det.

►LÄS MER: Döde pojkvännen kvar på Facebook

• Testamente. Att upprätta ett testamente kan vara snärjigt så vill du vara säker på att det blir rätt så anlita en jurist. Det kostar från ett par tusen och uppåt, beroende på hur komplicerat läget är.

Det går också att göra ett själv. Ett testamente ska bevittnas av två personer som inte berörs av innehållet i testamentet, inte är släkt med dig eller dina arvingar. De måste också vara med när du skriver under testamentet.

Men, om du inte kommit dig för med att upprätta ditt testamente så finns det andra saker du kan göra.

• Ge dina efterlevande ledtrådar. Prata om saken, eller lämna skriftlig information. På Livsarkivet eller Vita arkivet online kan du skriva in var du har alla dina lösenord.

• Ställ in dina Facebook-inställningar. Andra än du själv kanske har fått ditt lösenord men det är ändå inte tänkt att anhöriga ska styra ditt konto eftersom det inte är tillåtet enligt Facebooks regler. Det kan dessutom vara obehagligt att få statusuppdateringar från någon som man vet är död.

►LÄS MER: Roger fick meddelande på Facebook – från sin döde storebror

Facebook erbjuder i stället efterlevande att göra om den dödes sida till en minnessida. För det krävs att en anhörig skickar in bevis på att du är död. Du kan själv välja ut vem som ska vara din kontaktperson (på engelska Legacy contacts). Den personen kommer då att få tillgång till minnessidan och kan göra mindre förändringar, till exempel ändra bild.

Så här gör du: gå till inställningar, sedan säkerhet och välj vem det ska bli. Den kommer att få ett meddelande, men som Facebook påpekar, du kan vilja prata med personen först. Här kan du även bestämma att ditt konto ska raderas.

Både du och dina anhöriga kan begära att kontot raderas när du dör.

När det gäller dina bilder och det du skrivit så tillfaller upphovsrätten till dessa dödsboet.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro