ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så står sig världens äldsta dator mot Iphone 5

Metro World News · 28 Nov 2012
Uppdaterad 28 Nov 2012
Så står sig världens äldsta dator mot Iphone 5

Så står sig världens äldsta dator mot Iphone 5 Foto: Geoffrey Robinson / Rex features


Världens äldsta digitala dator har väckts till liv igen. Så bra är den i förhållande till dagens mobiltelefoner.

klar

Artikellänk är kopierad

Världens äldsta fungerande dator har fått en omstart efter att ha legat glömd i förvar i 20 år. Den 61-åriga Harwell Dekatron (eller ”Witch”) har rasslat igång på National Museum of Computing i Bletchley Park i England efter ett treårigt restaureringsarbete.

– Det är underbart att se den fungera igen. Att se den jobba är som att se de inre delarna av en dator, något som är omöjligt med dagens maskiner, säger Kevin Murrell som arbetat med restaureringen.

Datorn konstruerades för att vara pålitligt, inte snabb. Det finns endast ett dussintal i hela världen och den användes för första gången på 1950-talet på Atomic Energy Research Establishment i Oxfordshire för att beräkna matematiska modeller. Den har överlevt de senaste sex årtiondena samtidigt som samtida datorer återvunnits eller förstörts. Det tog upp till 10 sekunder för datorn att multiplicera två tal, men kunde arbeta i 80 timmar per vecka.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro World News
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro