ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så steker du olika typer av kött – för att slippa bli sjuk

Filip Häggberg · 18 Feb 2017
Uppdaterad 27 Maj 2019
Åsa Rosengren berättar bland annat hur viktigt det är att genomsteka köttfärs.

Åsa Rosengren berättar bland annat hur viktigt det är att genomsteka köttfärs. Foto: Lena Sundahl-Djef/Gorm Kallestad/TT/Pressbild


Osäker på hur varm kycklingen måste vara för att vara genomstekt, eller vet du inte vad som gäller för fläskkött? Metro har pratat med Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket, som reder ut hur du ska steka olika sorters kött.

klar

Artikellänk är kopierad

Kyckling

– Det som du främst vill undvika när du äter kyckling är campylobacter – en bakterie som under 2016 förekom mer ofta än någonsin i svensk kyckling och som gjorde rekordmånga personer i Sverige sjuka. För att undvika campylobacter måste kycklingen vara helt genomstekt, alltså upphettad till 70 grader. Då har bakterien dött.

Än viktigare är hur du hanterar kycklingen när du tillagar den. Att du genomsteker den hjälper ju inte om bakterierna har kommit i kontakt med annan, ätfärdig mat innan. Var därför noga med att tvätta händerna med ljummet vatten och tvål både före och efter du hanterat rå kyckling, hålla isär det du ska äta direkt – som sallad – med den råa kycklingen, diska och rengör redskap och ytor med varmt vatten och diskmedel efter att du har hanterat kycklingen, och att använda hushållspapper och inte disktrasa för att torka upp köttsaft. Dessa enkla regler gäller även vid hantering av annat rått kött.

Om du får i dig campylobacter kan du drabbas av magsjuka, i form av att du får diarré, feber och kramper. Du kan bli sängliggande i två veckor och det är inte ovanligt att drabbade får uppsöka sjukvård.

Fläskkött 

– Förr i tiden var rådet att fläskkött också ska vara ordentligt genomstekt, eftersom det ibland fanns trikiner, små parasiter, i köttet. Men trikiner har inte hittats i svenska grisar sedan 90-talet och i dag är kontrollen av trikiner i fläskkött mycket omfattande i Sverige och resten av EU. Därför är risken mycket liten att det finns trikiner i fläskkött.

Äter du fläskkött behöver du med andra ord inte genomsteka det, även om det kanske inte är så gott att äta. Det finns dock ett undantag för gravida, som bör vara mer försiktiga på grund av en annan parasit, toxoplasma. Även här gäller upphettning till 70 grader – eller att frysa köttet i tre dygn.

Köttfärs

– All slags köttfärs – nöt, fläsk – och kycklingfärs, ska genomstekas helt och hållet. Anledningen till det är att sjukdomsframkallande bakterier, som kan finnas på ytan av en köttbit blandas runt i hela färsen.

Vid hantering av nötfärs finns det anledning att vara extra försiktig – på grund av bakterien ehec. Den är riktigt otäck, främst för små barn. Vanliga symtom är magsmärtor och diarrér som ibland kan vara blodiga, men det kan även få betydligt allvarligare följder. Små barn kan också få allvarliga njurskador.

Nötkött 

– Om det handlar om en hel köttbit, inte nötfärs, behöver den bara stekas på ytan. Då dör alla bakterier.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro