ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så stoppar du biltjuven

Daniel Cederlund · 31 Aug 2017
Uppdaterad 31 Aug 2017
Det är dags att snacka biltjuvar och hur man undviker att få kärran länsad.

Det är dags att snacka biltjuvar och hur man undviker att få kärran länsad. Foto: IBL


Anders Adali levde under ett decennium som yrkeskriminell innan han sadlade om till säkerhetsexpert. I dag delar han med sig av sina tankar och bästa tips på hur du undviker inbrott i bilen.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter en tioårsperiod där han varvade sitt liv som familjefar med yrkeskriminalitet fick Anders Adali avtjäna sju år i fängelse. Under den tiden vände allt. Han skrev en bok och arbetar i dag med säkerhet och föreläser om ämnet. Under sin karriär som rånare var bilar som inte gick att spåra en viktig del.

– I dag är bilar betydligt mer svårstulna, men för 15–20 år sedan var det lätt att sno en bil. Det gjorde jag själv inför ett rån. Skillnaden i dag är att alla bilar har en immobilizer som gör att bilen inte kan startas utan rätt nyckel. Men om en professionell biltjuv vill ta din bil finns det inget hundraprocentigt sätt du kan stoppa dem på, säger Anders Adali.

LÄS MER
Expertens 5 tips: Det här ska du tänka på innan uppkörningen

Just immobilizer-tekniken har lett till att betydligt färre bilar stjäls i dag. Men av de som stjäls hittas nästan hälften så många som tidigare. Mycket på grund av att organiserade ligor som snor bilar snabbt skeppar dem utomlands vilket gör dem i stort sett ospårbara.– Men det är inte bara hela bilar som stjäls, reservdelsmarknaden är enorm. En polare till mig hade en ny BMW och möttes en morgon av en krossad ruta och att hela instrumentpanelen var borta. Airbags och svindyra ledlampor är ett par exempel på saker som tjuvarna gärna lägger vantarna på, säger Anders Adali.

Finns det några bilmärken och modeller som är mer utsatta?– Vid bilstölder är det mer exklusiva bilmärken, så klart. Men det är ganska trendkänsligt också. Under olika perioder har Porsche Cayenne, Audi Q7 och Jeep Cherokee till exempel varit populära att sno då någon kommit på ett enkelt sätt att ta dem.

I dag är väl de flesta moderna bilar larmade, avskräcker inte det?– De som sysslar med det här vet att det kommer att tjuta, men de vet också att ingen bryr sig – för hur många gånger har du inte hört ett billarm och inte brytt dig?

Finns det något knep för att minska risken för inbrott i bilen?– Det finns tyvärr inget som garanterar att just din bil skulle slippa inbrott, men det finns en hel del saker du kan tänka på för att göra dig och din bil mindre attraktiv för det.Grundregeln är att inte lämna massa lösa värdesaker i bilen och att skaffa ett dyrt rattlås, då väljer de flesta tjuvarna hellre en annan bil än din.

Anders Adali
Anders Adali
pil
Anders Adalis bästa tips på hur du undviker att få inbrott i bilen:

Göm nyckeln

Fler bilar än du tror stjäls genom att tjuven går in i ditt hem och tar bilnyckeln som ofta hänger lämpligt på en krok innanför dörren eller ligger i en nyckelskål. Göm den ordentligt där hemma.

Ett bra rattlåsKöp ett kraftigt rattlås. Ett billigt öppnar man på ett par sekunder, en dyrare modell skyddar din bil på riktigt.

Parkera smartParkera bilen där det är folk i rörelse dygnet runt om möjligt, och inte på en mörk och undanskymd plats som ger tjuven arbetsro.

Använd bilöverdragSätt på ett bilöverdrag på bilen. För en tjuv finns ingen anledning att börja gå runt och lyfta på bilskydd och riskera att väcka uppmärksamhet. Man går bara vidare.

Göm värdesakerTa ut värdesaker ur bilen, eller om de nödvändigtvis måste ligga kvar – röj spåren. Laddare och GPS-hållare lockar tjuvar då det skvallrar om att det kan finnas värdesaker i bilen. Göm allt inklusive laddare och tillbehör.

Sätt in sändareGPS-sändare kan störas ut ganska lätt, men ett bättre exempel är GS Spotguard som förutom GPS också använder sig av GSM- och Radio-teknik. Teknik som kan spåra bilar i hela Europa.

pil
Fakta 2016

• 2016 polisanmäldes 51 300 stölder ur och från motordrivna fordon.• Under samma period polisanmäldes 12 200 bilstölder – cirka 2 500 av dem var försök till bilstöld.• Cirka fem procent av de anmälda brotten klarades upp.

Källa: Källa: Brå

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Cederlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro