ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så stor är skillnaden mellan fattiga och rika

Anders Göransson · 7 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Drygt 127 miljarder kronor – så mycket betalade invånarna i Stockholms län i inkomstskatt förra året.Stockholmarna tjänar bäst i landet och betalar därmed mest skatt, visar det taxeringsutfall som i går presenterades av SCB (Statistiska centralbyrån). Det gäller taxeringsåret 2007 och inkomståret 2006.

Fem Stockholmskommuner toppar rikslistan över de högsta förvärvsinkomsterna per inkomsttagare.

Klart högst inkomster hade Danderydsborna, som i snitt tjänade 401 700 kronor per inkomsttagare. Det är mer än dubbelt så mycket som Norrtälje- och Botkyrkaborna i botten på länets inkomstlista.

Lidingö, Täby, Nacka och Sollentuna är andra kommuner med toppinkomster. Ytterligare tre Stockholmskommuner – Vaxholm, Ekerö och Stockholm – ligger på svenska tio-i-topp-listan över inkomster.

Det höga inkomstläget i länet gör att över en fjärdedel, 27,7 procent, av inkomsttagarna betalade statlig inkomstskatt. Snittsiffran i riket är 18,2 procent.

Landets lägsta snittinkomst hade Åsele med 156 700 kronor. Nio av de tio kommunerna lägst på inkomstlistan ligger i landets tre nordligaste län.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro