ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så stora är förskolegrupperna – kommun för kommun

Filip Häggberg · 25 Apr 2017
Uppdaterad 25 Apr 2017
Barngrupperna har minskat – outbildad personal har ökat.

Barngrupperna har minskat – outbildad personal har ökat. Foto: Pontus Lundahl/TT


Barngrupperna i förskolan är mindre än på 25 år. Samtidigt anställer förskolorna fler personer som saknar utbildning för arbete med barn, visar statistik från Skolverket.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året gick det i genomsnitt i Sverige 15,9 barn i en barngrupp i förskolan, jämfört med 16,7 från 2015.

Det är den lägsta siffran sedan 1992.

Trots att barngrupperna har blivit mindre har antalet barn i förskolan ökat med drygt 7000 mellan 2015 och 2016, från 493 600 barn till 501 000 barn. Förklaringen? Mer personal.

– Vi betalar numera ut ett bidrag till kommuner och fristående förskolor för att minska barngrupperna. Vi har också infört riktmärken för hur stora barngrupperna bör vara, säger Magdalena Karlsson, undervisningsråd på Skolverket.

Men Skolverket är oroat över utvecklingen, eftersom en allt större del av personalen saknar utbildning för att arbeta med barn. Utbildade förskollärare är viktigt för att ge barnen den utmaning och stimulans de behöver.

– Det är oroande att förskolorna anställt mer personal som inte har utbildning. All forskning visar att välutbildad personal är den viktigaste faktorn för att skapa en lärorik och trygg förskola för barnen, säger Magdalena Karlsson.

Använd TT:s grafik nedan för att se hur det ser ut i din kommun – jämfört med andra.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro