ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så straffas fattiga av försäkringsbolagen

Leif Oldenburg · 1 Apr 2012
Uppdaterad 1 Apr 2012
När Raymon Toma flyttade till Rinkeby blev försäkringarna dyrare. I barnvagnen sonen Johan, 3,5 år. 

När Raymon Toma flyttade till Rinkeby blev försäkringarna dyrare. I barnvagnen sonen Johan, 3,5 år.  Foto: Urban Brådhe


De tjänar minst men tvingas betala mest för hemförsäkringen. Den är dubbelt så dyr i fattiga områden, visar Metros kartläggning.

klar

Artikellänk är kopierad

Priset för en hemförsäkring beror inte på hur skötsam och ordentlig du är – utan på var du bor. Metro har låtit de fyra stora försäkringsbolagen ta fram prisexempel i Stockholm, Göteborg och Malmö, och det är i städernas låginkomstområden som försäkringarna är dyrast.  

– Vår skadestatistik bestämmer premien, hur mycket pengar som vi har fått betala ut i området, och hur vi förväntar oss att det ska se ut i framtiden. Där skadorna uppstår, där kostar det, säger Jan Samuelsson på Folksam. 

Att boende i Rinkeby, Angered och Rosengård måste betala mycket mer för försäkringen än invånarna i de ”fina” områdena är paradoxalt, anser Torbjörn Hjort, docent i socialt arbete vid Lunds universitet.

– Det här visar att det är dyrt att vara fattig, säger han.

De stora avgiftsskillnaderna kan leda till ännu större klyftor i samhället, menar Hjort. 

– Risken är att man i till exempel Rosengård inte har råd med hemförsäkring över huvud taget. Jag har i mina studier sett att försäkring är något som generellt prioriteras ner för att man ska ha råd med övrig nödvändig konsumtion, främst till barnen, säger han.

Allra störst skillnad mellan områdena är det i Göteborg, där boende i Angered måste betala dubbelt så mycket för försäkringen som om de hade bott i välbärgade Torslanda. 

– Jag kan tänka mig att vissa inbrottstjuvar säkert fokuserar på högstatusområden eftersom det logiskt sett borde finnas mer att hämta där. Men det vi tittar på är skadestatistik och utfallet över tid. En tillfällig inbrottsvåg i ett visst område gör inget direkt utslag för premien, de stora kostnaderna har att göra med vatten- och brandskador, säger Björn Schedwin, skadechef på Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän.

Livet i Rinkeby blev dyrt

För tre år sedan flyttade Raymon Toma, 31, med sin familj från Hovsjö i Södertälje till en lägenhet i Rinkeby. Över en natt steg utgifterna.

– Både trafiksäkringen och hemförsäkringen blev mycket dyrare efter flytten, säger han.

Raymon Toma har sina försäkringar i Folksam. I Hovsjö betalade han 1 200 kronor per år för hemförsäkringen. Efter flytten kostar samma försäkring drygt 2 000 kronor. Även trafikförsäkringen steg från 250 till cirka 300 kronor i månaden.

– I och för sig kan jag förstå försäkringsbolagen. Det händer mycket här i Rinkeby och det syns inga poliser, säger Raymon Toma.

Nu söker familjen en ny lägenhet.

– Vi flyttade hit för att komma närmare Stockholm, men nu vill vi till ett lugnare område

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro