ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så straffas fuskande studenter

Anna Thanner · 9 Feb 2017
Uppdaterad 9 Feb 2017
Antal studenter som fälls för fusk har ökat kraftigt de senaste åren, enligt statistik från Universitetskanslersämbetet.

Antal studenter som fälls för fusk har ökat kraftigt de senaste åren, enligt statistik från Universitetskanslersämbetet. Foto: Anders Wiklund/TT/privat


Fusk under högskoleproven avslöjades av SVT:s program Dold förra året. För 100 000 kronor går det att köpa sig till ett bra resultat. Men hur ser vardagsfusket på högskolor och universitet ut och hur straffas de som fuskar?

klar

Artikellänk är kopierad

Mellan 750 och 800 elever varnas eller blir avstängda för fusk varje år på landets högskolor och universitet, enligt statistik från Universitetskanslersämbetet (UKÄ). Antalet studenter som fälls för fusk har, om man ser till siffrorna, ökat kraftigt det senaste decenniet, även om siffrorna de senaste sex åren har planat ut. Men i praktiken är det inte alls så illa som det skulle kunna uppfattas.

– Lärosätena har mycket bättre kontroller och verktyg nu än tidigare – i princip alla inlämningar och uppsatser går via textmatchningssystem vilket gör att fler bli påkomna i dag, säger Pontus Kyrk, verksjurist på UKÄ.

Universitetskanslersämbetets huvuduppgift är att granska kvaliteten på högskoleutbildningarna, analysera och följa upp högskoleutbildningarna samt bevaka studenternas rättssäkerhet. Marianne Öfverström som är universitetsjurist på Göteborgs universitet tillägger:

– Att statistiken visar på ett ökat fuskande kan ha flera orsaker, det kan till exempel bero på att medvetenheten kring fusk och vilka verktyg studenterna använder är större nu – och att benägenheten att anmäla fusk växer.

Ungefär 75 procent av de som fuskar gör det genom att plagiera, enligt UKÄ. Det är det vanligaste sättet att fuska på, trots att det kan leda till avstängning från utbildningen i flera månader. Av de 89 ärenden som rörde fusk förra året på Göteborgs universitet ledde 52 av fallen till avstängning.

– När disciplinnämnden fattar beslut om avstängning tittar de bland annat på hur studenterna har fuskat och i vilka delar av utbildningen. Om en student fuskar på ett examensarbete är det till exempel väldigt allvarligt eftersom hen vid det laget bör klara av uppgifterna och ämnet, säger Marianne Öfverström.

– Men det är en omfattande process innan någon blir avstängd där studenterna har rätt att förklara sig och ge sin syn på saken, berättar hon vidare.

Förutom plagiat förekommer fortfarande otillåtna hjälpmedel kvar i tentasalarna – så som fusklappar och mobiltelefoner. Universiteten ska informera om vilka regler som gäller, men studenter har ett eget ansvar att tillförskaffa sig kunskap om vad som är tillåtet och inte. Men det är inte på grund av brist på information, eller missförstånd kring regelverket, som det största problemet ligger. Enligt Marianne Öfverström skyller många som blir påkomna orsaken på stress, tidsbrist eller att de har råkat skicka in fel dokument.

– Det är viktigt att inte överdramatisera problemet. Fusk leder till orättvisa mot den stora majoriteten av studenterna som följer reglerna. Men vi ska även komma ihåg att det är en väldigt liten del av studenterna som fälls för fusk – runt tre promille, dvs 0,3 procent, avslutar Pontus Kyrk.

pil
Vad är plagiat?

• Att använda andras arbeten – som texter, diagram, tabeller eller program – och få dem att framstå som ditt eget.

• När du använder andras arbeten ska källan alltid anges. Annars kan du i värsta fall tvingas betala ersättning till verkets ägare.

Källa: Källa: Karlstads universitet

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Thanner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro