ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så sunkig är din duschhandduk

Ida Gustafsson · 19 Okt 2015
Uppdaterad 19 Okt 2015
Handduken blir full av bakterier när den används. 

Handduken blir full av bakterier när den används.  Foto: Alamy


Hur ofta ska man byta duschhandduk? Och när är det dags att byta man sängkläder? Vad kan en göra för att duschdraperiet ska hålla sig fräscht? Håll ut – Metro reder ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Duschhandduken känns ju till en början rätt fräsch. Den torkar den rena kroppen torr. Men det tar inte särskilt lång tid innan den faktiskt inte är så fräsch längre. Om handduken får torka ordentligt mellan duscharna kan den användas max tre gånger, enligt Tech Insider.När du torkar dig efter duschen fastnar bakterier från din kropp på handduken. 

– De växer inte, men de överlever. De får inte mer så att de klarar sig, säger Åsa Melhus, docent i bakteriologi vid Uppsala Universitet till Metro.

► LÄS MER: Skägg innehöll fler bajsbakterier än toalett i labbtest Men när du väl använt handduken är problemet snarare att få den ”mikrobiologiskt ren”, att det är så lite bakterier som möjligt kvar i den efter tvätt. Det är ovanligt att smittsamma sjukdomar sprids via textilier, men för att undvika att till exempel stafylokocker som ligger bakom infektioner måste handdukarna tvättas i tillräckligt hög värme.► LÄS MER: Det här är felen du gör när du tvättar

– Det är frotté det handlar om och det går inte att tvätta i låga temperaturer och få rent. Det måste upp i 60 grader, men även det är otillräckligt. Man måste följa upp med torktumling, säger Åsa Melhus.

För kökshanddukar minskar antalet bakterier i samband med strykning.

Åsa Melhus.
Åsa Melhus.Foto: Sara Mac Key/Norstedts

Så här ofta ska du tvätta du dina lakan

En annan hushållstextilie som kan bli ofräsch är sängkläderna. i dem finns kvalster som lever på hudflagor från människor och de trivs alldeles särskilt bra i sängen där det ofta är varmt, mörkt och fuktigt. Men hur ofta de ska tvättas beror på livsstilen, om det finns djur eller barn som sover i sängen eller kvalsterallergi.

– Moderna människor duschar i alla fall en gång om dagen. Man är ren när man går och lägger sig. Det finns ingen generell rekommendation. Utan den enda som finns är för allergiker som rekommenderas att byta efter två veckor, säger professor i livsmedelshygien Marie-Louise Tham Danielsson som bland annat är känd från SVT-programmet "Sveriges städmästare".

Marie-Louise Danielsson Tham.
Marie-Louise Danielsson Tham.Foto: Gunnar Lundmark/SvD/TT

Spreja duschdraperiet varje dag

Hushållets oftast äckligaste textil finns i badrummet – duschdraperiet . Om det inte tvättas tillräckligt ofta kan det börja mögla eftersom det fastnar kalk och hudrester. Ta ner och tvätta det i maskinen, men det finns tricks för att undvika fula avlagringar.

– I den vanliga veckostädningen bör man inkludera duschdraperiet och duschväggarna, säger Marie-Louise Tham Danielsson.

Men för att göra städningen enklare tipsar hon om att spreja duschen med en såpa/citron-lösning efter varje gång den använts. Gör en blandning i en sprejflaska på fyra delar vatten, två delar flytande såpa och saften från en citron. Efter varje dusch: spreja draperiet med lösningen och slipp avlagringarna. För att förhindra att det möglar eller blir smutsigt i nederkanten igen – stryk på lite babyolja.

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro