ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så svårt är det att häva Donald Trumps beslut

Hugo Ewald · 30 Jan 2017
Uppdaterad 30 Jan 2017
De beslut Trump hittills har tagit som president, förutom att nominera personer till sin regering, är antingen så kallade presidentordrar eller memorandum.

De beslut Trump hittills har tagit som president, förutom att nominera personer till sin regering, är antingen så kallade presidentordrar eller memorandum. Foto: Evan Vucci/AP/Metro


En mur mot Mexico, nej till TPP, ja till minskad invandring. USA:s nya president Donald Trump har genomfört ett stort antal beslut sedan han tillträdde som president den 20 januari. Så här bestående är de faktiska besluten, och så kan de rivas upp.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 20 januari tillträde USA:s 45:e president Donald Trump. Och få skulle nog kunna säga att han tagit det lugnt under sin första vecka som världens kanske mäktigaste man. Bland annat har Trump hunnit dra ut USA ur frihandelsavtalet TPP, infört hårdare restriktioner på USA:s flyktingmottagande och deklarerat att den mur mot Mexico få trodde att Trump skulle bygga faktiskt ska byggas.

I grunden kan man säga att den amerikanska presidenten har en serie tydliga uppgifter: presidenten är den enda som kan använda sin vetorätt för att hindra lagförslag, är den som har det övergripande ansvaret för att se till att lagar efterföljs samt är den som har rätt att nominera kandidater till USA:s regering och federala domstolar.

LÄS MER
”Jag har inget bankomatkort” – 6 fakta du inte vet om Donald Trump

De beslut Trump hittills har tagit som president, förutom att nominera personer till sin regering, är antingen så kallade presidentordrar eller memorandum. I grunden fyller de samma funktion, och ger USA:s myndigheter ordrar för hur de bör agera i en specifik situation, framför allt hur de ska tolka eller implementera en viss lag

Presidenten måste hänvisa till USA:s grundlag när han uträttar en presidentorder och presidentordrar kan bara rivas upp genom en ny presidentorder som river upp den gamla eller genom att USA:s högsta domstol kommer fram till att den bryter mot grundlagen.

Memorandum har lägre prestige och kan inte riva upp presidentordrar, men presidenten behöver inte hänvisa till grundlagen för att kunna använda sig av dem. Memorandum kan rivas upp genom presidentordrar eller andra nya memorandum, men presidentordrar går alltid före memorandum.

Man kan alltså säga att Donald Trump har stor makt över hur amerikanska myndigheter ska välja att implementera lagar samt hur amerikanska myndigheter ska fungera. Det enda som egentligen kan ändra presidentordrar är om USA:s högsta domstol dömer ett beslut som att det bryter mot grundlagen eller om den nuvarande eller en framtida president river upp beslutet. Trump kan alltså riva upp alla presidentordrar som Barack Obama utfärdade.

Donald Trump kan dock inte riva upp lagar, han kan bara använda sin vetorätt för att förhindra nya lagar som kongressen röstat igenom. Trump kan därför inte riva upp till exempel Obamacare själv, det kan bara USA:s kongress göra. Trump kan däremot utfärda presidentordrar som gör att Obamacare implementeras på ett annat sätt, någonting han gjorde redan under sin första dag som president.

På samma sätt kan Trump till exempel inte förbjuda abort i USA, eftersom USA:s högsta domstol kom fram till att abort är en grundläggande rättighet i USA 1973. Han kan däremot implementera viss policy som i praktiken skulle kunna göra det svårare att göra abort, som han gjorde under sin första dag när han drog tillbaka allt USA-bistånd till utländska organisationer som utför eller informerar om aborter.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro