ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så svenska är våra svenska traditoner

Emma Österberg · 9 Dec 2016
Uppdaterad 24 Dec 2018
Valborg, midsommar, all helgona och jul är några traditioner som firas i Sverige. Men hus svenska är de egentligen?

Valborg, midsommar, all helgona och jul är några traditioner som firas i Sverige. Men hus svenska är de egentligen? Foto: TT


Att dansa kring midsommarstången, att måla ägg till påsk och att klä ut sig till lucia är några av våra svenska traditioner. Men hur svenska är de egentligen? Metro lät två experter svara.

klar

Artikellänk är kopierad

Här ger två experter en kort bakgrund till några av våra högtider och traditioner. Jonas Frykman är professor emeritus på avdelningen för etnologi vid Institutionen för kulturvetenskaper vid Lunds universitet. Metro har även pratat med Jonas Engman, etnolog på Nordiska museet.

LuciaLucia kommer från det italienska helgonet från Surakusa, som dog martyrdöden för sin kristna tro. Även luciasången är till en början italiensk. Själva luciafirandet har däremot utvecklats över tid och luciafirandet i Sverige har rötter i medeltiden.

– Det här idealet att Lucia ska vara blond och en ung kvinna eller flicka är ju väldigt modernt, någon gång på tidigt 1900-tal. Men luciatågen såg väldigt annorlunda ut förr, då var det inte ens tal om att det skulle finnas en blond kvinna, säger Jonas Engman.

”Lucia är ett lysande exempel på något som är importerat. Det moderna luciafirandet som vi känner det idag härstammar från 1920-talet då det togs upp i tidningar och andra media som en ljusfest med ett luciatåg följt av tärnor. Mest känd är den tävling som anordnades av Stockholms Dagblad 1927. Idag lever det tack vare uppslutningen på dagis och i skolorna”, skriver Jonas Frykman i ett mejl till Metro.

Jonas Frykman, professor emeritus på avdelningen för etnologi vid Institutionen för kulturvetenskaper vid Lunds universitet. Foto: Privat
Jonas Frykman, professor emeritus på avdelningen för etnologi vid Institutionen för kulturvetenskaper vid Lunds universitet. Foto: PrivatFoto: Privat

JulOlika sorters julfirande förekommer i flera delar av världen. I Sverige är firandet influerat från flera olika håll.

”Julfirandet var mycket komplext, varierande i olika delar av Sverige under äldre tid. Julgranen är en import från protestantiska Tyskland och Schweiz där bruket fanns bland de högre stånden redan på 1700-talet. Den var ivrigt bekämpad av katolska kyrkan. Som folklig tradition i Sverige tillhör den 1900-talet”.

”Ordet julklapp syftar på seden att spela bus på julen genom att klappa på dörren och kasta in ett vedträ eller annat föremål. Gåvor som vi känner dem idag tillhör 1900-talet och var först vanliga i borgerliga miljöer”, skriver Jonas Frykman.

MidsommarMidsommarfirandet har gamla influenser som sträcker sig tillbaka till de isländska ättesagorna och enligt Nordiska museet har midsommarstången troligen spritts till Sverige från Tyskland. Midsommarnatten har länge ansetts full av magiska krafter och övernaturliga väsen.

”Midsommarfirandet var framförallt ungdomens fest med musik och dans, men det var häftigt bekämpat av kyrkan, så småningom frikyrkorna och den världsliga ordningen. Flera iakttagelser av uppsluppet firande från 1700-talet och framåt. I dag är det i praktiken svenska nationaldagen – öppen för alla trosriktningar och etniciteter”, skriver Jonas Frykman.

LÄS MER
7 sexfantasier till midsommar

Alla helgons dagAlla helgons dag har rötter i 700-talet men fick ökad betydelse i Sverige under 1900-talet. I modern form har den inspirerats av katolsk tradition.

Jonas Engman, etnolog på Nordiska museet. Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet.
Jonas Engman, etnolog på Nordiska museet. Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet.Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet.

– Allhelgona är en komplicerad historia, den tar ju fart i efterkrigstiden. Att tända ljus på gravarna var något vi gjorde på julaftonsnatt, det är en tydlig tysk influens, som vi gjorde fram till kriget. Efter kriget tog istället allhelgona över, jag skulle säga att det är en mycket modern tradition, säger Jonas Engman.

ValborgDess ursprung är katolskt och firas bland annat till minne av det tyska helgonet Walpurgis. Högtiden kom till Sverige någon gång under medeltiden.

– Valborgsmässofirandet kan ibland omtalas som svenskt, inte lika starkt som lucia men det förknippas gärna som nationalism. Egentligen är det två olika traditioner som infaller på samma dag. Dels är det helgonet Walpurgis, som levt kvar som en folklig högtid, dels är det det borgerliga studentfirandet i universitetsstäderna, säger Jonas Engman.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Österberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro