ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så svettas du mindre – och så luktar du mindre svett

Aron Andersson · 16 Mar 2017
Uppdaterad 18 Jun 2017
För att du ska lukta mindre svett kan du testa att tvätta armhålorna utan tvål. Det torkar nämligen ut huden.

För att du ska lukta mindre svett kan du testa att tvätta armhålorna utan tvål. Det torkar nämligen ut huden. Foto: Shutterstock/IBL


Svettas du mycket och misstänker att svettlukten besvärar din omgivning? Det finns flera knep du kan ta till för att svettas mindre och lukta mindre svett.

klar

Artikellänk är kopierad

Snabba tips – det kan du göra för att svettas mindre och lukta mindre svett

Tvätta utan tvål – tvål kan torka ut huden.

Raka armhålorna – bakterierna får mindre yta att växa, vilket kan göra att svetten luktar mindre.

Extra stark deodorant – det finns särskilda produkter på apoteket, deodorant och antiperspirant, som ska motverka svettningar.

Tänk på kosten – undvik att äta stark och kryddig mat.

Söka vård – det finns mottagningar som specialiserar sig på svettningar och olika behandlingar mot detta. Några exempel på behandling är antiperspiranter, injektioner med botulinumtoxin, läkemedel, operation av svettkörtlar i armhålorna och jontofores.

Miradry – en relativt ny behandling som till skillnad från botulinumtoxin är permanent. Däremot fungerar den bara för armhålorna, där den med hjälp av mikrovågor förstör svettkörtlarna.

Källa:1177 Vårdguiden

Foto: Foto: Shutterstock/IBL

Så vet du om du ska söka hjälp

Svettas gör alla, men i olika stor omfattning. För vissa kan problemen vara så stora att de behöver hjälp från vården.

– En majoritet av de som söker gör det för att de har mycket svettningar som förstör kläder, kavajer, skjortor och när det går igenom så får de byta. De kan bara ha vissa kläder för att det blir svettningar annars, säger Margareta Frohm Nilsson, läkare vid Hudläkargruppen.

Cirka 3 procent av befolkningen lider av så kallad hyperhidros, uttalad svettning, och svettningarna kan då uppta en stor del av vardagen. Problem med svett som luktar illa behöver inte vara kopplat till överdriven svettning, men kan ofta vara det, enligt Margareta Frohm Nilsson.

– Det finns de som svettas normalt men ändå upplever en stark doft, men ofta är det även kopplat till stark svettning.

Foto: Sutter
Foto: SutterFoto: Foto: Shutterstock/IBL

Lukt-svett, eller fläck-svett?

Enligt Carl Swartling, läkare och medicinskt ansvarig på Svettmottagningen i Stockholm, är det skillnad på den svett som kommer från olika körtlar. Kroppen har ekkrina, apokrina och apoekkrina svettkörtlar.

De ekkrina körtlarna producerar svett av vatten och koksalt. Det är den svett som syns och orsakar svettfläckar. De apokrina körtlarna producerar en oljig, energirik svett som, när den bryts ner av kroppens bakterier, orsakar svettlukt.

– Dessa nedbrytningsprodukter kan ibland lukta gott till och med, ibland neutralt och ibland riktigt illa. Det är lite av en tombola vad det blir för produkt. Vissa har oturen att den energirika svetten innehåller för mycket av något ämne som när det bryts ner bildar en sulfatförening, som luktar illa, säger Carl Swartling.

LÄS MER: Insändare: Er svett förstör min yoga

Foto: Foto: Shutterstock/IBL

Medicinsk behandling

Svettlukt, som påverkar en persons livskvalitet, brukar kallas bromhidros. Det går så klart att motverka med deodorant, och det brukar även kunna hjälpa att raka armhålorna. Men om problemen kvarstår går det att behandla med injektion av botulinumtoxin. En sådan är effektiv i ungefär 3–12 månader.

För hyperhidros, alltså stora mängder svett, görs först försök med antiperspirant, som ska minska svettningarna. Men om det inte hjälper kan även injektioner av botulinumtoxin användas.

– Det finns även en ny behandling för armhålesvett som heter Miradry. Det är en metod där man med mikrovågor destruerar svettkörtlarna i armhålan, säger Carl Swartling.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro