ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så syns du bäst i mörkret – fem tips som räddar liv

Linnea Carlén · 22 Okt 2015
Uppdaterad 23 Okt 2015
Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Trots det använder 63 procent aldrig eller bara ibland reflex, enligt en undersökning från försäkringsbolaget If.

Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Trots det använder 63 procent aldrig eller bara ibland reflex, enligt en undersökning från försäkringsbolaget If. Foto: Fredrik Sandberg / TT


Hösten är här och mörkret sänker sig över oss allt tidigare om kvällarna. Med det ökar som bekant även riskerna för att råka ut för en trafikolycka. Är du en av många som trots det struntar i att använda reflex? Här kommer lite statistik och tips för att möta vinterhalvåret på ett tryggare sätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt en undersökning från försäkringsföretaget If är svenskarna sämst i norden på att använda reflex. Minst är användandet bland unga där fler än sju av tio personer i åldrarna 18 till 29. Den främsta orsaken uppges vara glömska och fåfänga.

► LÄS MER: Renar får "reflexhorn" för att synas på vägarna

Är du en av de 63 procent som uppger att de aldrig eller bara ibland använder reflex när du är ute i mörkret? Då kan det vara värt att tänka om.

Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus och 40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade sker när det är mörkt, enligt Trafikverket. Detta trots att färre rör sig ute.

För trots att gatubelysningen gör att du själv ser är det nära omöjligt för en bilist eller bussförare att urskilja konstraster, även på belysta gator.

► LÄS MER: Så tog sig Ann-Sofie Back från ateljén till joggingspåret

Kittad med reflex syns du redan på 125 meters avstånd om mötande bil har halvljus påslaget. Utan reflex och med mörka kläder syns du först på 20-30 meters avstånd. Vid regn eller snö ser det ännu sämre ut. Utan reflex men med ljusa kläder syns du på omkring 60 meter vilket är lite bättre men fortfarande långt från bra.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro