ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så tänker du kreativt

Ylva Rehnberg · 16 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
– Jag går på gallerier, ser på film, lyssnar på musik, tittar på vad folk har på sig. Jag ser till att ha ett vaket öga, säger Kine Schjerverud. 

– Jag går på gallerier, ser på film, lyssnar på musik, tittar på vad folk har på sig. Jag ser till att ha ett vaket öga, säger Kine Schjerverud.  Foto: Maria Gredeskog


klar

Artikellänk är kopierad

Nya intryck kan hjälpa dig att komma på bra idéer.Vad du än studerar eller jobbar med behövs då och då en förmåga att tänka kreativt. Men hur gör man det?– I min utbildning är kreativiteten där som ett verktyg hela tiden, berättar Kine Schjerverud, som går en masterutbildning i modedesign på Högskolan i Borås.Men kreativitet är inte bara för personer med skapande yrken, som modedesigner.– Man måste vara kreativ i sitt sätt att lösa problem, vara öppen för nya impulser och inte spärra sig själv genom att tänka att man inte är kreativ bara för att man till exempel läser en naturvetenskaplig utbildning.Einstein var ju fysiker, säger Kine.

Hon ser sig själv och sina kurskamrater som självklart kreativa personer, annars skulle de ju inte ha valt en utbildning som går ut på att skapa saker.– Men kreativiteten är som en muskel, den måste tränas. Vi måste få ny inspiration, berättar hon.Att få i gång sin kreativitet handlar därför mycket om att vara öppen för nya intryck. Kine, som ska göra sin examenskollektion, samlar inspiration från alla möjliga håll.Hon berättar också att hennes förmåga att ta till sig konst och musik har förändrats sedan hon började sin utbildning.

Precis som Kine kan inspireras av musik när hon ska rita kläder kan man inspireras av vad som helst i vardagen för att lösa ett problem. Sockerbitar kanske var inspirationen som gjorde att någon kom på att tvättmedel kunde göras i portionsförpackningar? Det gäller att vara mottaglig – och inte vara rädd för att ens idé kanske inte går att förverkliga. Att tänka att idéerna direkt måste vara perfekta och möjliga att genomföra blir en onödig begränsning. Bättre att tänka fritt först och utveckla sedan.

klar

Artikellänk är kopierad

Ylva Rehnberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro