ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så tar du bäst tillvara på årets extra sekund

Emma Kirkhoff · 15 Jan 2015
Uppdaterad 15 Jan 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Vill man uppleva den extra sekunden gäller det att vara beredd strax innan midnatt.
Vill man uppleva den extra sekunden gäller det att vara beredd strax innan midnatt.Foto: Johan Swanepoel/All Over Press.

På grund av jordens allt långsammare rotation får vi i sommar en extra sekund. Frågan är nu hur man tar tillvara på ögonblicket på bästa sätt. 

Tisdagen den 30 juni kommer att vara lite, lite längre än årets alla andra dagar. För att kompensera för jordens inbromsande rotation införs så kallade skottsekunder då och då, berättade Metro.se tidigare i veckan.

Frågan är nu hur man bäst tar tillvara på detta ovanliga, extra ögonblick. Och går det ens att lägga märke till en extra sekund?

– Knappt, skulle jag säga. Man får nog krysta till det om man ska märka av den. Skottsekunden infaller ju i år på natten mellan en tisdag och en onsdag och de flesta ligger nog och sover då, säger Per Olof Hedekvist, forskare inom tidhållning på Sveriges tekniska forskningsinstitut (SP).

Men vad ska man då göra om man verkligen vill se till att uppmärksamma att 2015 är en sekund längre än de allra flesta andra år.

Bör man kyssa sin käresta en extra gång, passa på att få sig en extra sekunds sömn, eller kanske föreviga ögonblicket med en sefie? Eller slå på stort och gifta sig exakt när klockan visar 23:59:60?

Per Olof Hedekvist vet i alla fall vad han tycker att man ska göra.

– Är man vaken för att studera stjärnfall, månförmörkelse eller kanske se rymdstationen ISS passera över horisonten, tycker jag att man ska gå in på tidshemsidan time.gov. Sidan uppdateras sekund för sekund och bör visa den extra sekunden, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro