ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så tillbringar svenskarna semestern i sommar

Ricki-Rebecka Petrini · 20 Jun 2017
Uppdaterad 20 Jun 2017

I sommar har resebokningarna ökat med 14 procent enligt en ny Sifoundersökning som resebolaget Ticket gjort. Svenskar önskar både nyheter och gamla favoriter och det rådande omvärldsläget har också stor inverkan på våra val.

klar

Artikellänk är kopierad

Precis som det allmänna tempot kring Medelhavet är svenskars chartertrender en långsam affär. Vi älskar våra grekiska öar och vi väljer att återkomma till Spaniens många pärlor. Men då och då ser vi ändå några nya beteenden.Det visar inte minst några av alla de undersökningar som görs under året av de stora resebolagen.

Foto: IBL

Drömresor behöver inte alltid betyda långa resor. Det visar resultaten i Vings Resepanel där deltagarna fick svara på frågan ”Vart finns drömstranden?”. Flest (20 procent) svarade en liten grekisk ö”, i jämförelse med mer exotiska svarsalternativ som Aruba och Thailand som båda fick 17 procent.

I samma panel, där över 15 000 personer svarat på frågor kring resan, svarar 85 procent att promenad är en bra fysisk aktivitet på semestern. Träning fortsätter alltså att vara ett viktigt inslag i svenskarnas vardag, så även på semestern. 4 av 10 svenskar tycker att träning på semestern är viktigt för att man ska kunna unna sig att äta och dricka gott.

Nya upptäckter och gamla godbitar bland årets resor till Medelhavet

När det kommer till de mest bokade destinationerna är det många bekanta namn (se listan längre ned). En charternyhet i sommar är Korsika – franska och italienska vibbar på Medelhavets fjärde största ö. Ving lanserar här tre nya destinationer: Bastia, Calvi och L’Ile-Rousse.

Foto: IBL

Charterresan handlar inte bara om att finna nya destinationer att flyga till, även nya ställen att flyga ifrån. Sydsvenskarnas kärleksaffär med Kastrup är en ihållande trend.

– Från att flertalet av våra resenärer från Kastrup varit danska kunder är nu mer än hälften svenskar, säger Mathias Bergendahl, nordisk informationschef på TUI.

I sommar beräknas hela 60 000 svenskar använda Kastrup som sin avreseort till charterresan med TUI.

Årets stora vinnare är Grekland som hämtat hem många av de resor som tidigare gick till Turkiet. De grekiska öarna har ökat med hela 20 procent och närmar sig ettan Spanien med stormsteg.

pil
Undersökning: Svenskarnas resvanor

Påverkar oroligheter i världen ditt resande?

59 procent svarade ”ja”.

Vart tränar du helst på resan?41 procent svarade ”på stranden”.

Källa: Ving

Svenskarnas 10 favoritländer sommaren 2017:1. Spanien2. Grekland3. USA4. Italien5. Cypern6. Kroatien7. Storbritannien8. Frankrike9. Turkiet10. Tyskland

Och här är svenskarnas favoritresmål:1. Mallorca2. Kreta3. Rhodos4. Cypern5. Split6. New York7. London8. Malaga

Sommarens 3 stora raketer(Procent anger ökad bokningsgrad.)1. Bulgarien 60%2. Cypern 34%3. Kroatien 25%

Årets stora förlorare:Turkiet

Källa: Källa: Ticket (om inget annat anges) ”Ticket collection” är en rapport om svenskarnas resvanor som görs av resebolaget Ticket. Till grund för rapporten ligger bland annat en Sifoundersökning samt bokningar hos Ticket gjorda fram till den 16 februari, med avresa sommarsäsongen 1 maj–31 oktober 2017. Sifoundersökningen genomfördes under perioden 16–25 januari 2017 i Sifos onlinepanel, med slumpmässigt utvalda paneldeltagare. Totalt tillfrågades tusen personer, 18-79 år, om olika ämnen kopplade till resor och resvanor.

klar

Artikellänk är kopierad

Ricki-Rebecka Petrini
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro