ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så tjänar Göteborg på lågkonjunkturen

Johanna Ohlson · 19 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det går dåligt för Sveriges ekonomi – men bra för Göteborgs. Kommunen får högsta betyg för sina finanser och tjänar pengar på den låga räntan. Om man räknar i kronor och ören är Göteborg en av de kommuner som har störst låneskuld. Anledningen är att kommunen har kvar sina bolag som måste låna för att kunna expandera.

Med stora lån blir räntan viktig. Och när den går ner så kraftigt som den gjort nu kan göteborgarna gnugga händerna.– På kommunens lån har vi rörlig ränta med räntetak. Nu är snitträntan nere under 3 procent. Det innebär en väldigt, väldigt låg kostnad, säger kommunens finanschef Magnus Andersson. Chefsekonomen på Sveriges kommuner och landsting, Clas Olsson, håller med om att Göteborg har en fördelaktig situation. – Att låna till under 3 procent i ränta är mycket bra villkor, de flesta som lånar i banker i dag betalar det dubbla, även kommuner.

Nyckeln till de goda lånevillkoren ligger i att Göteborgs finanser ses som mycket goda. Av det internationella rankingsbolaget Moody’s får Göteborg högsta betyg. – Det är en jätteviktig faktor. Det slår di­rekt igenom i lägre räntekostnader, sä­ger Clas Olsson. Lågkonjunkturen har inte drabbat kommunerna med full kraft än. Minskade skatteintäkter kommer att märkas även i Göteborg, men staden står väl rustad.– Det är klart att det hjälper till och väger upp att räntan är låg, säger Magnus Andersson.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro