ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så tog Terese kontroll över sin klaustrofobi: Jag backar inte för rädslan

annie li eriksson · 5 Okt 2016
Uppdaterad 9 Okt 2016

Artisten Terese Fredenwall har klaustrofobi – rädslan att vara instängd i trånga utrymmen. I dag har hon tagit kontroll över den och delar med sig av hur man övervinner den rädslan.

klar

Artikellänk är kopierad

Terese Fredenwall har haft klaustrofobi så länge hon kan minnas. 

– Jag spänner min kropp, får tunnelseende och börjar hyperventilera. Jag blir nästan svimfärdig och tappar kontrollen, berättar Terese Fredenwall.

Man uppskattar i dag att fyra procent av befolkningen i Sverige lider av klaustrofobi, där man vanligast är rädd för att åka hiss, trånga toaletter, eller sitta i mitten på en rad i en biosalong och inte kunna snabbt ta sig därifrån.

► LÄS MER: Klas, 27, har fobi för hål: "Frukansvärt äckligt"

Enligt Britt-Marie Stridh, psykolog och VD för KBT-gruppen, har vissa fobier ett överlevnadsvärde, de personer som snabbt insåg faran hade därför större chans att överleva. Det kan vara en förklaring till varför många till exempel är rädda för spindlar eller ormar.

Även om Terese vet att varken hissar eller badrum i sig inte är farliga, reagerar hon så instinktivt. 

– Det är inte hissen jag är rädd för utan själva panikkänslan. Även om jag vet att det inte är farligt har min kropp av någon anledning kopplat fel och förenat det med livsfara.

Britt-Marie Stridh menar att fobier uppkommer antingen via modellinlärning eller att man själv har upplevt en traumatisk händelse.

– Ofta har man varit med om någonting obehagligt som gjort att man blivit rädd, eller så har man sett någon annan blivit rädd och lärt sig av det. Om man själv har en fobi kan det lättare överföras till barnen, förklarar psykologen. 

► LÄS MER: Här är de vanligaste fobierna – Så blir di kvitt dem

Terese tror att hennes fobi kan bero på att hon blev inlåst på toaletten hos en kompis när hon var liten. Än i dag kämpar hon dagligen för att inte låta skräcken ta över hennes vardag.

– Jag är väldigt noga med att inte backa för rädslan, att jag inte ska låta bli att åka hiss bara för att det finns trappor, berättar hon.

I och med att Terese arbetar som musiker måste hon resa och klara av att hantera situationer där hon känner sig låst.

– Det gäller att ställa sig frågan hur man vill ha sitt liv, vill man låta rädslan eller drömmarna styra? Mitt svar var ganska enkelt, men det var en lång väg.

Tereses behandlade sin klaustrofobi med psykoterapi och kognitiv beteendeterapi (KBT). Hon försökte även exponera och utmana sig för det hon var rädd för. Hennes bästa tips är att ta små steg i taget utan att stressa.

► LÄS MER: Erica, 18, har social fobi: "Jag är inte blyg eller bitchig"

– Man kan gå in i och ut ur en hiss utan att åka, för att bara vänja sig. Jag tränade genom att låsa toalettdörren och sen snabbt låsa upp igen. Man måste ska våga prova och belöna sig själv för varje framsteg man tar.

klar

Artikellänk är kopierad

annie li eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro