ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så tolkar du dina tjänstgöringsbetyg

Jenny Andersson · 21 Dec 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Janerik Henriksson/Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

JOBB. Svettiga handflator. Tuff konkurrens. Hundratals sökande. Tjänstgöringsbetyget kan vara avgörande för en anställning.

Har du koll på vad dina vitsord egentligen betyder? Tjänstgöringsbetyg är nämligen ett träsk av kluriga formuleringar som för gemene man kan klinga väl slipade och smickrande men som för den vane personalanställaren betyder rena karriärsågningar.

De mest vältaliga formuleringar, som att den anställde  ”visar intresse för att göra ett gott arbete och har tillräcklig kunskap för att göra det tillfredsställande”, betyder egentligen att personen är en medelmåtta.

I Sverige har alla rätt till ett tjänstgöringsbetyg när anställningen avslutats. Enligt kollektivavtalet ska det ske på momangen, och det får inte förekomma några negativa formuleringar. – Även om man fullständigt struntat i sina arbetsuppgifter och betett sig som en klantskalle skulle ingen skriva det, säger Georg Uggelberg, före detta personaladministratör och författare till boken ”Att skriva och tolka tjänstgöringsbetyg”. En vanlig slutkläm är att ”önska personen lycka till i sin nästa tjänst”, vilket enligt Uggelberg rent ut sagt betyder att personen inte lyckats med sitt jobb och att chefen är glad att bli av med vederbörande.

Det är viktigt att se vad som faktiskt står på papperet. – Allt som inte finns uppräknat av arbetserfarenheter, karriärkliv, egenskaper och uppgifter om varför anställningen upphör är att se som ett minus. Sämst är om hela värdeomdömet utelämnats, menar Uggelberg.

Vad gör man om man inte håller med om chefens betyg? – Ta en diskussion, begär att få de arbetsuppgifter uppräknade som du kommer att ha nytta av i kommande jobb. Går inte det så drabbas inte av panik inför anställningsintervjun. Även om riktlinjerna är standard inom storföretag bryr sig inte en duktig anställare om formuleringar. Se i stället till att ha gott om referenspersoner som kan intyga både din jobbskicklighet och din sociala kompetens.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro