ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så tvingas tiggare betala "hyra" på Stockholms gator

Karolina Skoglund · 4 Okt 2014
Uppdaterad 4 Okt 2014

Tiggare tvingas betala dyra pengar för att tigga på Stockholms gator. De som utnyttjar dem är personer som hjälpt dem att komma till Sverige och kommer ofta från samma by eller släkt.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Mellan 400 och 1 000 kronor. Så mycket kan tiggare tvingas betala för att kunna tigga på Stockholms gator, skriver DN.

Tidningen skriver att det finns män som erbjuder resor till Sverige med löften om att stora pengar finns att tjäna. De lägger sedan ut pengar för resan kostnaden för själva trottoarplatsen, vilket personen sedan blir tvungen att tigga ihop under de två första veckorna. Om den inte gör det växer skulden. – Jag har spelat musik här i flera år, men den här sommaren kom en man och krävde mig på 1 000 kronor för att jag skulle få stå och spela på platsen i city, säger en rumänsk man till DN.

Bienvenido Flores, som arbetar med gruppen EU-migranter som kommer hit och tigger, bekräftar ”hyrorna” för DN. – Tiggare i Kista och Nyköping har slagit larm om att okända män kommer fram till dem och kräver dem på mellan 1 000 till 2 000 kronor för att få sitta på sin plats och tigga. Alla är givetvis inte drabbade av detta. Det finns många som uppger att de inte betalar för sin tiggarplats men jag upplever ändå att en majoritet av tiggarna är systematiskt hitlockade och skuldsatta på något sätt, säger han.

Bilden av organisatörer som målats upp tidigare, en rik man som kör runt i fin bil och bor i lägenhet, stämmer dock inte. Tvärtom bor organisatören ofta på samma plats i Stockholm som de personer de tagit hit, alltså i en avställd bil, koja eller husvagn. Han kommer även ofta från samma by och är släkt, granne eller vän med dem som han forslar hit och tjänar pengar på.

Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot prostitution och människohandel vid Stockholms länsstyrelse, bekräftar berättelserna ovan.  ​–  Det är klart att någon hjälper de här människorna att komma hit. Polisen nere i Bulgarien och Rumänien  har en tydlig analys av läget. De säger att ”de här människorna som ni träffat uppe i Sverige, de har inte råd att resa, majoriteten har inte ens råd att åka buss till närmsta stad”. Hur skulle de då kunna ta sig hit själva?, säger han till DN. 

Men alla håller inte med om de uppgifter som DN tagit del av.  – Det stämmer överhuvudtaget inte. Det har säkert förekommit några gånger att någon försöker tjäna pengar på en plats. Men det är inte organiserat på det vis som DN och Bienvenido Flores påstår, säger Anna Silver, som driver föreningen HEM och har daglig kontakt med tiggare i Stockholmsområdet till Aftonbladet.

Enligt polisen har det "pratats om" att platser hyrs ut. Men inga anmälningar under de senaste två åren har kunnat leda till fällande dom, skriver Aftonbladet.  – De här gränsfallen är väldigt svåra att bedöma. Jag kan inte svara på om det handlar om människohandel eller bara en dålig affär. I de fall som vi har haft uppe har vi inte lyckats få fram tillräckliga bevis, säger Per-Uno Johansson, chef för utredningsenheten på Gränspolisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro