ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Så tycker vi om sex och droger

Romina Mcguinness Anthony Johnston · 31 Maj 2011
Uppdaterad 31 Maj 2011
”Det går framåt. Rent allmänt är svensken liberal om man jämför till exempel med Italien där det är katastrof. Grekland, som är demokratins vagga, kan man ju tycka borde vara ett mer öppet land än Sverige, i stället för tvärtom”, säger David Semenov, 23, Stockholm, om varför svenskar, enligt Metros undersökning, är vidsynta.

”Det går framåt. Rent allmänt är svensken liberal om man jämför till exempel med Italien där det är katastrof. Grekland, som är demokratins vagga, kan man ju tycka borde vara ett mer öppet land än Sverige, i stället för tvärtom”, säger David Semenov, 23, Stockholm, om varför svenskar, enligt Metros undersökning, är vidsynta. Foto: Lotta Bergseth


Allt fler lever i globala städer, vilket hjälper oss att skapa en gemensam identitet. I vår Metropolitan Report, en global undersökning med 15 000 deltagande stadsbor i åldern 18–49 i 30 städer, testas världsmedborgarnas åsikter. Vi är inte så sugna på att röka gräs. Men vi har få skrupler när det gäller sex. Här är undersökningen som både enar och splittrar världens storstadsbor.

klar

Artikellänk är kopierad

Föreställ dig arketypen för en stadsbo de senaste ett hundra åren och du kanske ser  en ensam, sliten arbetare som sliter för brödfödan i en utsträckt urban metropol. I dag representerar våra städer knutpunkter för upplysning, underhållning och möjligheter. Det är här vi försöker uppnå våra mål fyllda av självförtroende, tror på värdet av ett kosmopolitiskt samhälle och visar inte rädsla inför att vara socialt inkluderande även om det betyder att vi måste tackla några av de mest tabubelagda ämnena i det moderna samhället. Bara runt en fjärdedel av oss stadsbor anser att samkönade äktenskap borde förbjudas, det visar Metropolitan Report. Nästan 7 av 10 stadsbor världen över omfamnar tanken att leva i ett mångfaldssamhälle. Många stadsbor anser att abort är etiskt försvarbart. Bara 25 procent av de som svarade anser att          abort är något moraliskt oförsvarligt. I ett nötskal är det yttersta målet att bli en vidsynt, lärd och kreativ person, och det gäller över hela världen. Om du går in i en coffee shop i Amsterdam kan du beställa en latte och en       joint utan att skämmas. Försök göra detsamma i Seoul och du kan hamna bakom galler. Över hela världen har den allmänna opinionen om huruvida cannabis ska legaliseras varit delad under flera decennier. Den motsättningen finns kvar, enligt vår Metropolitan Report. De som motsätter sig legalisering av marijuana är fler än de som är positiva till det, endast en tredjedel av de tillfrågade vill legalisera drogen. Statistiken blir mer intressant om man tittar på resultaten stad från stad. De som är mest positiva till legalisering – Toronto (55 procent), Amsterdam (48 procent), Barcelona (47 procent) och New York (46 procent) – är städer med liberala invånare. De städer där flest vill att drogen ska hållas illegal är Hongkong, Bombay och Moskva (85, 75 och 76 procent, respektive) vilket avspeglar dessa städers traditionella inställning och negativa konsekvenser till drogkonsumtion. (Straffet för smuggling i Hongkong varierar mellan höga böter och långa fängelsestraff) Trots deras världsberömda liberala politik ligger den nederländska cannabisanvändningen bland vuxna på ungefär samma nivå som i grannländerna Belgien, Frankrike, Tyskland och Danmark. USA har en av de tuffaste lag-stiftningarna om droger men de har ändå högre cannabiskonsumtion än nästan samtliga städer i Europa. Den nederländske politikern Boris van der Ham, från det socialliberala partiet, tror inte att de flesta förstår den fullständiga bilden av legaliseringsdebatten. – I Holland är attityden till konsumtion mycket öppen och som ett resultat är bruket bland de unga väldigt lågt, säger han. I Metropolitanundersökningen var bruket också lågt: Bara 12 procent av de tillfrågade stadsborna medger att de använt illegala droger det senaste året.

klar

Artikellänk är kopierad

Romina Mcguinness Anthony Johnston
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro