ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så undgår du att bli övervakad

Olle Blomberg · 26 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

SKYDD. Det är lätt att undgå FRA:s övervakning. Kommunikation kan krypteras och sändare och mottagare behöver inte avslöja sin identitet om de använder så kallade anonymitetstjänster som exempelvis Tor eller Jap. Stulna mobiltelefoner, anonyma kontantkort och öppna trådlösa nätverk är andra verktyg för att lura FRA:s övervakning. Det menar i alla fall Simone Fischer Hübner, professor i datavetenskap och ledare för PriSec, Privacy and Security Group, vid Karlstads universitet.

I Frankrike har kryptering utan tillstånd förbjudits i syfte att underlätta övervakning. Men detta hjälper knappast eftersom det går att dölja att det över huvud taget finns ett krypterat meddelande att hitta i trafiken.Med hjälp av så kallad steganografi kan krypterade meddelanden exempelvis  gömmas i bildfiler. Att FRA upptäcker sådana meddelanden är, enligt Simone Fischer Hübner omöjligt.Men vanliga användare tar sällan till varken steganografi eller kryptering. Och även oskyldiga mejl kan fastna i FRA:s filter. Mikael Wedlin på FOI tycker dock att det för vanliga användare finns betydligt värre saker att oroa sig för.– Vi inom IT-säkerhet har alltid sagt att ett mejl är som ett vykort. Om du inte vill att någon ska läsa det så kryptera det. Men detta är ett i sammanhanget relativt litet bekymmer. Trojaner som gömmer sig i din dator och stjäl dina lösenord är betydligt värre.

klar

Artikellänk är kopierad

Olle Blomberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro