ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så undviker du att dela falska uppgifter på Facebook

Jack Werner · 10 Dec 2013
Uppdaterad 10 Dec 2013

Tusentals delade mördade Marcia Karlsson öde på Facebook. Det var bara ett problem – allting var bluff och Marcia fanns inte och hade aldrig funnits. Här är några enkla knep att ta till för att bli mer säker på att du inte delar falska uppgifter.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Identifiera fakta. Vad exakt heter offer eller förövare? Var exakt ska händelsen ha ägt rum? Vid vilken tid, under vilka omständigheter? Antingen börjar storyn spricka redan här, eller så får du på detta sätt reda på vad du ska gå vidare med, och…2. Googla. Sök på all konkret fakta du har hittat. Marcia skulle ha varit en framgångsrik och omtyckt barntandläkare, men ändå fanns hon bara på en plats på nätet: På Facebook. Hade fler googlat henne hade bluffen spruckit redan här.

3. Använd allt. Den falska polisen ”Erik” hade en profilbild som, vid sökning på Google, visade sig vara en välanvänd byråbild. Leta på detta sätt utanför konventionell fakta, efter allt du kan använda för att hitta mer information om storyn.

4. Fråga källan. Om det inte finns några konkreta uppgifter att söka på bör du alltid ställa den som givit dig uppgifterna till svars, innan du själv sprider dem. Vad vet den som spritt storyn egentligen om vad det är som hänt?

5. Misstro allt. Tyvärr har en kombination av den mänskliga naturen och sociala medier gjort att fejkade storys får stor spridning. Misstro dem. Om något är för bra, häftigt, sorgligt eller dumt för att vara sant är det nog inte heller sant. Läs mer: Fejkad mordhistoria spreds på Facebook

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro