ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så undviker du att få dina julklappar stulna

Evelina Pålsson · 4 Dec 2015
Uppdaterad 7 Dec 2016
Trängseln under julhandeln är som ett julbord för tjuven.

Trängseln under julhandeln är som ett julbord för tjuven. Foto: Bertil Eneväg Ericson/TT


Trängseln under julhandeln och bilar fyllda med klappar lockar tjuvar. Julhandeln är högsäsong för fickstölder och bilinbrott men Metro har samlat polisens tips för att du ska få behålla dina julklappar.

klar

Artikellänk är kopierad

Under julhandeln är tjuvarna på hugget att lägga beslag på dina klappar och polisen varnar för organiserade ligor. Trängseln under julhandeln lockar till sig ficktjuvar.

– Och det är klart, är det bara du och jag på ett torg så är sannolikheten inte så stor att du stjäl något av mig men är det ett par hundra så ökar sannolikheten, säger Lars Byström.

Enligt kriminalinspektören Lars Stervander finns det olika trix att se upp för.

– Ett vanligt trix är att någon som äter korv spiller ketchup på dig och medan de hjälper till att torka den passar de på att tömma fickorna, säger han. Hans tips är att ha värdesaker svåråtkomliga. I innerfickor eller stängda väskor.

– Var på din vakt. Blir du knuffad eller om någon är närgången så se upp, säger Lars Stervander och förklarar att ficktjuvarnas taktik är att distrahera brottsoffret.

Julklappsfyllda bilar är också frestande för tjuven och även här är polisens främsta råd att vara vaksam. Lås bilen och tänk på vart du lägger bilnyckeln. Känn på dörren så att den verkligen är låst även om du använder du centrallås då det finns teknik för att störa ut låssignalen som tjuvarna kan använda sig av. Händer det och din bil blir länsad får du enligt Lars Stervander förmodligen ingen ersättning från försäkringsbolaget då det ser ut som att du lämnat bilen olåst.

– De som jobbar organiserat vet hur de ska gå till väga. Men du behöver inte vara rädd bara vaksam på din omgivning, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro