ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så undviker du att grilla igelkottar på valborg

Linnea Carlén · 17 Apr 2015
Uppdaterad 30 Apr 2015
Håll koll på rishögarna på valborg – särskilt om du bor i stad eller tätort. OBS! Bilden är ett montage.

Håll koll på rishögarna på valborg – särskilt om du bor i stad eller tätort. OBS! Bilden är ett montage. Foto: TT


Nu är den här igen – årets farligaste dag för landets igelkottar. Valborgsmässoafton står för dörren, men för våra taggiga små vänner kan det bli hett om öronen. Här är därför några saker du kan tänka på innan du tänder majbrasan.

klar

Artikellänk är kopierad

För många brukar valborgsmässoafton, sista april, vara en kväll då man samlas med nära och kära vid en majbrasa för att gemensamt fira in våren. Kanske tänds även en och en annan smällare eller fyrverkeripjäs.

För igelkottarna är stämningen inte lika festlig.

Och i samband med årets valborgsfirande har ett gammalt Facebook-inlägg med en varning från Naturskyddsföreningen om att inte råka steka igelkottar fått nytt liv.

– De kryper gärna in under när de blir skrämda eller litar på taggarna som skydd, så det är inte säkert att de flyr elden när man sätter igång brasan, säger Per Bengtson, biolog på Naturskyddsföreningen, till Metro.

När det blir över nio grader i medeltemperatur vaknar igelkottarna och kommer ut. Eftersom de sovit under vintertid kan de också gå och lägga sig igen och somna om om det blir kallare, vilket är ett skäl att kolla till brasan en extra gång innan man tänder den.

– Det enda man kan göra för att vara helt säker på att inga igelkottar gömt sig är att man bygger upp en ny hög som man eldar och inte gör ett jättebål.

Hur vanligt är det att igelkottar bränns i valborgsmässoeldar?

– Det vet vi faktiskt inte. Det finns många exempel på att det har skett, och vi har fått rapporter från olika håll om flera incidenter, säger Bengtson och tillägger:

– Men valborgsmässoeldarna är inte det största hotet mot igelkottarna. 

Det stora problemet för igelkottarna är enligt honom trafiken, och en minskad variation i landsbygdens landskap, vilket verkar ha gjort att de minskat där.

Trots det har antalet igelkottar ökat i andra delar av landet. Och de är vanligast nära storstäder.

– Igelkottarna är kulturföljare så de finns gärna i städernas ytterområden där det finns varierade trädgårdar och gärna människor som bryr sig om dem också. Piteå kan man säga är igelkottarnas huvudstad, för de har ökat väldigt kraftigt där, men i exempelvis Uppsala finns det gott om igelkott också.

Så håll koll på rishögarna på valborg – särskilt om du bor i stad eller tätort.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro