ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så undviker du deklarationsfelen

Stockholm Martin Eriksson · 20 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nedryckare: Metro.se reder ut vad som är rätt och fel i avdragsdjungeln

Brödtext: Svenska folket klarar inte av att deklarera. Reglerna är för svåra att förstå. Det står klart efter att Skatteverket fick ge bakläxa på över hälften av de avdrag som gjorts vid bostads- och aktieförsäljning samt hela nio av 10 avdrag för så kallade övriga utgifter. Nu vill Skatteverket att reglerna ska förenklas. – Att deklarera i dag skapar vånda hos deklaranterna och tar också mycket tid av oss på Skatteverket som måste gå igenom alla fel, säger Ulf Lindström, kontrollsamordnare vid Skatteverket.

Nu satsar Skatteverket extra hårt på privata avdrag. I första hand satsar man på större affärer såsom aktie- och bostadsförsäljningar.

Aktieförsäljning tillhör de områden där andelen felaktiga deklarationer ökat snabbast. – När reglerna utformades var det en liten grupp av människor som handlade med aktier. Det är egentligen bara de som handlar kontinuerligt med aktier som kan sätta sig in i reglerna. Till och med vår egen personal hade problem med att förstå, så vi fick lov att göra en omfördelning av personalersurserna för att reda ut det, säger han.

Även bostadsförsäljningar skapar huvudbry bland deklaranter. 74 procent av dessa deklarationer var fel, varav över hälften av felen var till deklarantens nackdel. Otydliga gränser för vad som är avdragsgillt och inte ställer till det. – Många tror att det går att spara flera år gamla kvitton från en ommålning som avdragsunderlag. Men det är bara de åtgärder som höjer standarden på bostaden som går att dra av. Inte rent underhåll som görs för att bevara den standard som varit från början.

Enligt Skatteverket är 13 procent av de korrektioner som görs av Skatteverket till deklarantens fördel - de får alltså lov att göra större avdrag än ansökt om. – Sedan finns det de som inte vet om vilka avdrag man kan göra. Dem har vi ju ingen möjlighet att upptäcka, säger Ulf Lindström.

Den som är är osäker på vad som gäller rekommenderas att gå in på Skattemyndighetens webbsajt när deklarationsdatum börjar närma sig, där det kommer att finnas mer information om de vanligaste felen. Den 2 maj ska allting vara klart - för den som vill slippa sura förseningsavgifter. Jenny Sköld Så undviker du de vanligaste felen

Aktieförsäljning Andel felaktiga avdrag: 53 procent Vanligast fel: Felaktiga omkostnadsbelopp, alltså kostnad per aktie man säljer. Många sparar aktier under flera års tid och kanske har fem, sex olika anskaffningstillfällen med olika kurser varje gång. Säljer man alltihop på en gång blir det enklare att räkna ut ett genomsnittsvärde, men å andra sidan kan det försvåras om det skett en delning eller emission. Tips: Börja i tid! Läs på om reglerna på Skatteverket.se. Om det blir för komplicerat - ta hjälp av en revisor.

Bostadsförsäljning Andel fel: 74 procent Vanligaste felen: Man blandar ihop kostnader för underhåll och för sådant som höjer standarden på bostaden. Tips: Det som höjer bostadens standard i förhållande till hur den såg ut vid köpet får dras av. Vissa mäklare erbjuder sina kunder hjälp med deklarationen. Det går även att anlita kunniga mäklare för någon tusenlapp.

Resor Andel felaktiga avdrag: 56 procent Vanligaste felen: Felaktigt avstånd till och från jobbet och fel antal resdagar. Tips: Räkna rätt!

Övriga utgifter Andel felaktiga avdrag: 91 procent Vanligaste felen: Felaktiga avdrag för kläder och mobilsamtal. Felaktiga avdrag för kontorsutrymme i hemmet. Tips: Avdrag för arbetskläder får endast göras för skyddkläder - slitage på vanliga kläder räknas inte. Man måste ha underlag för samtal som är gjorda i tjänsten. Samtal på jobbmobil räknas inte. För avdrag för kontor i hemmet gäller strikta regler. Kontoret måste vara avskilt från bostaden med egen ingång. Om man har en annan arbetsplats som man kan vara på när man arbetar får man inte göra något kontorsavdrag.

Läs mer om vad som gäller vid deklarationsavdrag på www.skatteverket.se

JENNY SKÖLD

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Martin Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro