ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så undviker du rea-fällor

Caroline Wetterborg · 27 Dec 2012
Uppdaterad 27 Dec 2012
Så undviker du rea-fällor – Ja, jag har handlat den här väskan, säger Hannah Axelsson, 17, Östermalm. – Jag har handlat en plånbok och en t-shirt på rean, säger Eva Lindblom, 19, Skärholmen.

Så undviker du rea-fällor – Ja, jag har handlat den här väskan, säger Hannah Axelsson, 17, Östermalm. – Jag har handlat en plånbok och en t-shirt på rean, säger Eva Lindblom, 19, Skärholmen. Foto: Isabel Svensson


Mellandags­rean är i full gång. Men vilka varor ska man undvika och vilka rätt­- igheter har man som konsument? Metro har låtit några experter svara.

klar

Artikellänk är kopierad

Mellandagsrean är här och butikshyllorna dignar av nedsatta varor. För att undvika felköp och missförstånd kan det vara bra att ha koll på vilka regler som gäller. 

– Dessvärre är det ju en av de mest allmänt utbredda missuppfattningarna att man alltid har någon form av öppet köp, bytes- eller ångerrätt. Men det är bara när du handlar på distans. I annat fall är det beroende på om du kommit överens om det eller inte, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges konsumenter. 

Om det däremot skulle vara något fel på varan har du rätt att reklamera.

– Om man inte särskilt har informerat om att varan är nedsatt på grund av en speciell anledning så har du rätt att förvänta dig samma kvalitet på reavaror som på ordinarie pris, säger Marie Wiezell.

Ett annat tips är att kolla upp hur mycket en vara kostade före rean och jämföra med det ordinariepris som butiken uppger. Kanske är rabatten inte så stor som butiken får det att framstå. 

– Ska det vara rea ska det vara ordentligt nedsatt, det ska vara på det ordinarie sortimentet och under en begränsad tid, säger Maria Wiezel.

Att akta sig för i modeväg

Trendplagg. 

Undvik saker som är trendiga just nu, trendplagg som inte håller i sig. Håll koll på trenderna och vad som är aktuellt även i vår. Tänk – skulle jag kunna använda det här plagget i flera år eller är det bara något jag köper för att det är 500 kronor billigare?  

Plagg som synts mycket. 

Satsa inte på plagg som man sett mycket av under hösten och som du kanske trånat efter länge. Risken är att du tröttnar snabbt efter köpet. 

Tidig rea. 

Undvik 30 procent-rea och kör på 50 och 70 i stället. Vid 30 procent tjänar man lite pengar men nu håller godbitarna ofta i sig även till 50 och 70 procent-rean.

Caroline Sandström, Metros modereporter

Teknikfällorna på rean

Äldre modeller – i vissa fall. 

Grejer som inte är de allra senaste, är man beredd på det kan det vara bra. Men för vissa prylar är det lite sämre. Med kameror hamnar man lätt lite efter om man köper en gammal modell. Köper man en dator kan man alltid uppdatera hårdvaran. Men i en kamera är man lite fast vid det man köpt. Ska man köpa en teve så är det viktig att kolla att den har det man vill ha, där kan det saknas funktioner om den är äldre.

Priset. 

Nu när det är så enkelt att med sin smarta mobil kolla på prisjämförelsesajter, ofta är det ju billigt att köpa på nätet redan, så reapriset kanske inte är ett jättekap. Det är bra att jämföra med vad man får ge på nätet.  

Aron Andersson, Metros teknikexpert

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Wetterborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro