ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så uppfanns kubben

Simon Krona · 26 Jul 2015
Uppdaterad 3 Jul 2017

Foto: Neil Wilson


Kubb är en av de mest populära sommaraktiviteterna i Sverige, men få känner egentligen till historien bakom spelet. Metro har grävt bland rötterna till ett spel vars historia sträcker sig tillbaka till forntida Egypten.

klar

Artikellänk är kopierad

1997 skriver Expressens ledarskribent Eric Erfors den första svenska kubbhandboken. Året efter gör leksaksföretaget BRIO sommarsuccé med sitt kinatillverkade kubbspel och 1999 utnämner Aftonbladet kubb till årets stora speltrend och låter Dr Alban-ledda musikgruppen Friends in Need utmana varandra i spelet.

Men redan 1995 började VM i kubb anordnas på Gotland. Årets upplaga blir det tjugoförsta i ordningen.

– Innan vi började ordna VM hade vi spelat i drygt tio års tid. Då var kubbarna inte snickartillverkade utan plockade från ved, säger Bibbi Olsson som är en av arrangörerna.

Kubb är en form av kägelspel och har gemensamma rötter med till exempel boule och bowling. Ursprunget kan spåras tillbaka till forntida Egypten 3 200 år före Kristus. Liknande spel ska också ha spelats i antikens Rom och i Tyskland på 300-talet.

► LÄS MER: Undersökning: Det här är viktigast för att få ligga i sommar

Under medeltiden frodades olika typer av kägelspel och många länder fick sina egna variationer, som det brittiska Skittles som kan beskrivas som en kombination av kubb och bowling. I Finland finns det flera hundra år gamla spelet Kyykkä och i Ryssland uppfanns spelet Bunnock av ryska soldater på 1800-talet.

När kubb började massproduceras för den svenska marknaden marknadsfördes spelet ofta som att det vore ett spel som uppfanns av vikingarna och spelats på Gotland. Men det finns inga källor som helt säkert kan styrka det.

– Alla kubbspel kommer ursprungligen från Egypten. Man brukade kastade kubb här på Gotland och sedan spred det sig ut i Europa genom Hansan. Just den här varianten som vi spelar hävdar vi uppkommen på Gotland, säger Bibbi Olsson.

I Jämtländska Ragunda har det kubbliknande spelet Kloter spelats sedan åtminstone 1818 och även Nordiska muséet som nyss hade en utställning med nordiska spel har ett kägelspel från 1800-talets Västergötland i sin samling.

– Det var väldigt populärt under slutet på 1800-talet, både på landet och i staden. Man ställde upp käglor och rullade en kula mot dem. Det är föregångare till bowling. Den typen av spel har funnits i flera hundra år, säger intendenten Karin Dern.

Så att kubb som sport skulle vara något unikt svenskt är en sanning med modifikation. Spelet med de reglerna vi spelar med i Sverige är relativt unika, men det är del av en familj spel som har flera olika lokala variationer och som utvecklats i olika riktningar.

► LÄS MER: Sexologen: Tänk på det här när du har utomhussex i sommar

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro