ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så upplever du superblodmånen på bästa sätt

Johan Wikén · 23 Sep 2015
Uppdaterad 27 Sep 2015
Blodmåne och supermåne har bara inträffat samtidigt fem gånger under 1900-talet.

Blodmåne och supermåne har bara inträffat samtidigt fem gånger under 1900-talet. Foto: Alamy


Natten till måndag inträffar något mycket ovanligt. Supermåne och blodmåne – på samma gång. Det kommer säkert tas många vackra bilder”, säger Peter Linde på Svenska astronomiska sällskapet.

klar

Artikellänk är kopierad

Natten till måndagen den 28 september kan det vara värt att hålla sig vaken. Två spektakulära månfenomen kommer nämligen att inträffa under natten.

Först supermåne.

– Det är när det är fullmåne och månen dessutom befinner sig närmare oss i sin bana. Den ser något större ut på stjärnhimmelen än vanligt, säger Peter Linde, vice ordförande för Svenska astronomiska sällskapet.

Sedan blodmåne.

– Det är unikt att det just vid den här fullmånen också blir total månförmörkelse. Men månen blir inte helt mörk, den blir djupröd till färgen.

►LÄS MER: Huka dig – jordens undergång är här ... igen

En månförmörkelse innebär att jorden befinner sig mellan solen och månen. Jordens skugga träffar månen och förmörkar den. Om jorden skuggar hela månen från direkt solljus är det en total månförmörkelse.

– Men en del av solens ljus kommer ändå att ta sig förbi jorden och hamna på månen, huvudsakligen det röda ljuset, säger Peter Linde.

Fenomenet är synligt från hela jorden så länge månen är ovanför horisonten på den aktuella platsen. Nästa gång blodmåne och supermåne sammanträffar är först om 18 år.

– För Europas och Sveriges del är den relativt förmånligt placerad. Man bör ha en hyfsad horisont eftersom den inte står särskilt högt. Och allting är ju bättre när man befinner sig utanför stadens ljus, säger Peter Linde.

LÄS MER: Så många svenskar tror att de kommer hamna i helvetet

Den totala fasen av förmörkelsen börjar klockan 04.11 den 28 september och håller på till 05.23.

Kommer du själv att uppleva fenomenen?

– Jag kommer ta mig upp och ta en titt på det. Rent professionellt är det kanske inte så intressant. Men det är ett spektakulärt fenomen som blir kul för alla att se. Vi astronomer tycker alltid att det är roligt när folk tittar på stjärnhimlen. Det kommer säkert tas många vackra bilder, säger Peter Linde på Svenska astronomiska sällskapet.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro