ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Så utmanade civilingenjören sitt ledarskap i klassrummet

Metro · 27 Dec 2018
Uppdaterad 28 Feb 2019

Foto: Teach for Sweden


När Josefin Svensson var klar med sin civilingenjörsexamen ville hon ta nästa steg – att utvecklas inom ledarskap. Valet föll på Teach for Swedens ledarskapsprogram som innebar att hon jobbade som lärare. Idag har Josefin en lärarlegitimation och verktyg för ett framgångsrikt ledarskap i sitt arbete inom näringslivet.

klar

Artikellänk är kopierad

En bra ledare planerar arbetet framåt, coachar och ser alla i sitt team. Så jobbar en bra lärare också. Efter att Josefin Svensson blev klar med sin civilingenjörsutbildning i miljö- och vattenteknik fick hon en projekttjänst på Teknikföretagen. Där väcktes intresset för hur ledarskap påverkar undervisningen i skolan.

­– Jag jobbade med kommunikationsprogrammet Teknikspanarna och föreläste på skolor. Där kom jag i kontakt med lärare som undervisar i teknik och som upplevde att ämnet var svårt att lära ut. Jag hamnade ofta i diskussioner om hur man skulle kunna utveckla undervisningen i teknik och blev intresserad av det, säger Josefin.

Hon fick nys om att Teknikföretagen samarbetar med Teach for Sweden som erbjuder akademiker ett snabbspår till läraryrket genom ett tvåårigt ledarskapsprogram. I rekryteringsprocessen letar Teach for Sweden efter personer med utvecklingspotential inom ledarskap, en viktig faktor för framgång i klassrummet. Josefin sökte till programmet och blev antagen.

– Under den tvååriga utbildningen hade jag en heltidsanställning på en högstadieskola där jag undervisade fyra dagar i veckan. En dag i veckan var avsatt för att studera en kompletterande pedagogisk utbildning på distans från ett lärosäte. Det är ett intensivt och krävande ledarskapsprogram, så en stor portion engagemang och motivation är viktigt att ha, säger Josefin Svensson.

Josefin undervisade i naturvetenskapliga ämnen och matematik på Ekillaskolan i Märsta.

Teach for Swedens vision är att alla barn ska ha rätt att välja sin egen framtid och de arbetar för att öka antalet elever som lämnar grundskolan med gymnasiebehörighet. Programdeltagarna undervisar därför på skolor med utmaningar när det kommer till reslutat och måluppfyllelse.

­– Det absolut roligaste var interaktionen och relationen med eleverna. Men det kunde också vara utmanande. Jag lärde mig hur viktigt det är att planera arbetet i skolan framåt, hur man leder andra och hur man lägger upp undervisning som inkluderar att alla förstår budskapet.

­– Jag tycker att jag har fått ett helt annat mindset och en självinsikt i hur jag kan utvärdera mig själv och utvecklas, säger Josefin Svensson.

Efter att Josefin avslutat ledarskapsutbildningen sökte hon sig tillbaka till yrket som civilingenjör. I dag arbetar hon som miljö- och hållbarhetskonsult på WSP i Linköping.

– Jag lärde mig mycket under ledarskapsutbildningen. Samtidigt kände jag att jag ville jobba ett tag som ingenjör vilket jag tror kan vara bra för mig när jag vill tillbaka och undervisa i skolan igen. Då har jag mer erfarenhet och kan engagera eleverna med riktiga exempel.

– Jag är tacksam för att ha fått möjligheten att gå utbildningen dels för min personliga utveckling men också för att jag blev mer attraktiv på arbetsmarknaden än när jag bara var nyutexaminerad, säger Josefin Svensson.

Josefin Svensson

pil
Teach for Sweden (TFS)

Teach for Sweden är en ideell, politiskt och religiöst oberoende stiftelse som finansieras av Utbildningsdepartementet, Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond samt näringslivet. TFS tillhandahåller ett tvåårigt ledarskapsprogram för akademiker. I programmet kombineras arbete som högstadielärare, med ledarskapsutbildning och pedagogiska studier.

Syfte: Verka för en likvärdig skola genom ledarskap i klassrummen utifrån övertygelsen att alla barn kan.

Startade: 2013

Så många har gått utbildningen: över 2 100 har sökt, 220 har valts ut och går eller har gått programmet. 2018 är över 120 TFS:are verksamma på ca 100 skolor i 42 kommuner runt om i Sverige.

Läs mer om programmet på www.teachforsweden.se och skicka en intresseanmälan så hör vi av oss!

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro