ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så utpressas män efter camsex

Josefin Svenberg · 1 Nov 2013
Uppdaterad 1 Nov 2013

Männen tror att de har camsex med kvinnor som de träffat på dejtingsajter – men sedan får de filmen på sig själva skickade tillsammans med utpressningshot. Polisen larmar nu om att ett stort antal män i Stockholm blivit utsatta på kort tid.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholmspolisen går nu ut och varnar allmänheten sedan flera personer blivit utpressade efter att de poserat sexuellt på nätet. Samtliga drabbade är män som har sökt kontakt med kvinnor på olika dejtingsajter, och enbart Söderortspolisen har fått fem fall de senaste två veckorna.

– Unga kvinnor har utsatts för sådant här en längre tid, men det nya nu är att det bara gäller män, säger Jesper Rundeberg, chef på Söderortspolisens sektion för grova brott.

– När bara vi här i lilla Söderort får in flera ärenden på så pass kort tid kan man anta att det är väldigt många runt om i hela Sverige som har drabbats. Sedan är det ju många som inte anmäler eftersom de tycker att det är pinsamt. 

Tillvägagångssättet i den senaste tidens fall är detsamma: Mannen tror att han har fått kontakt med en kvinna på nätet. "Kvinnan" skickar bilder på sig själv – ofta där de är lättklädda – och mannen uppmanas att utföra sexuella handlingar framför webbkameran. När han har gjort det avslöjar "kvinnan" att hon är en bluff och skickar över en film som har spelats in från mannens webbkamera.

– Personen på andra sidan hotar att skicka filmen till alla mannens Facebook-kontakter och familjemedlemmar om han inte betalar en viss summa pengar. Ibland har det handlat om 10 000 svenska kronor, ibland 10 000 euro. Det är som vilken utpressning som helst, menar Rundeberg.

Har männen betalat in pengarna?

– Inte någon av dem som har kontaktat oss. Men förmodligen har många andra gjort det – annars skulle ju utpressarna inte fortsätta. Det är inte säkert att det räcker med att de betalar en gång heller, det kan handla om upprepade betalningar, säger Jesper Rundeberg.

Ärendena rubriceras som ofredande eller utpressning, beroende på hur långt de har gått, men oavsett så är de svåra att utreda.

– Det är i stort sett hopplöst. De digitala fotspåren slutar i en server utomlands och därifrån får vi inte ut några uppgifter, så vi kommer ingenvart med de här utredningarna. Därför vill vi varna folk från att agera på de här sättet och tänka på att allt som de gör framför en webbkamera riskerar att sparas i all evighet och spridas på internet, säger Jesper Rundeberg.

Söderortspolisens förundersökningsledare Daniel Westergren säger i ett uttalande att de män de haft kontakt med "mår mycket dåligt" och att detta troligtvis är toppen av ett isberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro