ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så vabbar du med din 12-åring

Karin Winter · 20 Feb 2014
Uppdaterad 27 Jan 2017

Visste du att du kan vara hemma med ditt sjuka barn trots att hen har fyllt tolv år? 45 procent visste inte om det, visar en undersökning som tidningen Kollega gjort.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Erika Söderlund är en av dem som inte visste att man kan vabba med barn som är 12 år eller äldre och har därför lämnat dottern Tuva,13 år, ensam hemma när hon har varit sjuk.

– När hon har kräksjuka eller influensa med feber har det inte känts bra att lämna henne. Då får jag en klump i hjärtat, säger hon.

Enligt Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesman på Försäkringskassan, är det ganska ovanligt att stanna hemma med barn som är mellan 12 till 16 år. Förra året var det cirka 43 000 barn mot 630 000 barn i de yngre åldrarna, där föräldrar anmält vård av sjukt barn.

– Det inte samma kriterier som för de yngre barnen, barn är mer sjuka i yngre ålder och många vet inte att möjligheten existerar, säger Niklas Löfgren, som en förklaring till varför så få stannar hemma.

För att kunna vara hemma med ett barn som är mellan 12 till 16 år krävs ett läkarintyg från första sjukdagen. Vad behövs då för ett läkarintyg? Kan man stanna hemma med ett barn som har vinterkräksjuka eller influensa?

– Ett läkarutlåtande behövs om barnet är mellan 12 till 16 år, men har barnet en svårartad influensa eller vinterkräksjuka så är det självklart att man kan ha rätt till tillfällig föräldrapenning om barnet behöver särskild tillsyn, säger Mats Mattson, verksamhetsansvarig för föräldraförsäkringen, som också nämner körtelfeber som ett exempel när föräldrar kan behöva vara hemma med barnen.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Winter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro