ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så vågar du tala inför en grupp

Ylva Rehnberg · 23 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Retorikstudenterna Teo Strömdahl och Mimmi Toreheim vet hur man talar inför grupp. På många högskolor har Studenthälsan kurser i att våga tala. Ofta träffas en grupp på runt tio studenter vid sju till tio tillfällen och diskuterar, gör olika praktiska övningar och får tips om hur man kan slappna av.  

Retorikstudenterna Teo Strömdahl och Mimmi Toreheim vet hur man talar inför grupp. På många högskolor har Studenthälsan kurser i att våga tala. Ofta träffas en grupp på runt tio studenter vid sju till tio tillfällen och diskuterar, gör olika praktiska övningar och får tips om hur man kan slappna av.   Foto: Lotta Imberg


Bli av med ångesten inför din redovisning

klar

Artikellänk är kopierad

I samarbete med studentliv.se
I samarbete med studentliv.se

Blir du nervös och får obehagskänslor när du ska hålla muntliga framföranden eller tala inför seminariegruppen? Retorikstudenterna Teo Strömdahl och Mimmi Toreheim ger bra tips för att övervinna rädslan och vinna publikens uppmärksamhet.– Det handlar om att känna sig förberedd. Det är lättare om man vet vilka man ska tala inför, säger Teo.Trots att han och Mimmi bara gått en termin på retorikkonsultprogrammet på Södertörns högskola vet de många knep för att få ett muntligt framförande att nå fram till publiken. Mycket handlar om att lyckas fejka en självsäkerhet, för då blir du också självsäker.– Om jag går in i en roll, då är det inte jag som eventuellt gör bort mig utan min roll, förklarar Mimmi och försäkrar att även de mest självsäkra egentligen också blir nervösa av att tala inför grupp.– Det är också viktigt att inte vara för bunden av sitt manus utan att känna av publiken och gå vidare på de spår de är intresserade av, fortsätter Teo.Han föreslår därför att man ska ha lite äss i rockärmen, några extra spännande saker att ta till när man märker att publiken börjar tappa intresset.Men om man tappar bort sig och inte kommer på något att säga då?– Man ska inte vara rädd för pauser, säger Mimmi och får medhåll av Teo.– Det är mycket bättre att vara tyst än att börja säga ”eh, ja, vad var det jag skulle säga nu då ...”. Är man tyst tror publiken att man antingen har sagt något smart, eller precis är på väg att säga något smart.

klar

Artikellänk är kopierad

Ylva Rehnberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro