ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så väljer du rätt aktivitet för ditt barn

Metro · 15 Aug 2012
Uppdaterad 30 Jan 2017

Idrottsforskarens tips till föräldrar som ska välja aktivitet till sina barn. "Viktigt att testa olika saker".

klar

Artikellänk är kopierad

I augusti börjar många föräldrar fundera över vilka aktiviteter barnen ska börja på i höst. Forskaren Rolf Carlson tipsar på sajten Familjeliv.se om vad man bör tänka på innan man bestämmer sig.

Han tycker det är viktigt att testa nya saker i stället för att satsa på en enda i tidig ålder.

– Att tidig specialisering skulle vara vägen till framgång är en myt. Barn som koncentrerar sig på en idrott väldigt tidigt når nästan aldrig den framgång som barn som gör det sent. Det är snarare så att det är de som väntar med specialiseringen som har störst chans att bli idrottsstjärnor, säger han till Familjeliv.se.

Man ska även snegla på vad kompisarna gör.

– Om alla spelar fotboll är fotboll en bra start (…) det sociala samspelet, mellan barnen och mellan barnen och ledarna är oerhört viktigt. Idrott och träning ska vara kul.

Att tänka på när man väljer aktivitet för sitt barn

– Vad gör barnens kamrater på fritiden? Det sociala samspelet och kompisarna är en viktig del av hur kul och positiv träningen upplevs. Idrott ska vara kul.

– Välj en förening med flera idrotter inom samma klubb. Då kan det vara lättare att kombinera flera idrotter i unga år. Det kan även vara enklare att träna efter säsong, till exempel ishockey på vintern och fotboll på sommaren.

– Läs föreningens policydokument för att se vad föreningen förväntar sig av dig som förälder och ditt barn.

– Prata med lagets tränare för att se hur man ser på prestation, delaktighet, matchuttagningar med mera. För att vara förberedd.

– Låt ditt barn testa sig fram till en idrott som passar just henne eller honom. Testa olika aktiviteter hemma eller kolla med din kommun vad som finns i ert närområde.

Källa: Rolf Carlson och Familjeliv.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro