ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så väljer vi resmål – efter valuta

Emmelie Wallroth · 9 Maj 2014
Uppdaterad 10 Maj 2014

Var femte svensk väljer resmål efter valutakurs, visar en ny undersökning från Ticket. När valutan är förmånlig passar vi på att resa till de länderna”, säger familjeekonomen Bodil Hallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Istanbul, Budapest och Reykjavik är populära resmål – alla med fallande valutakurser.
Istanbul, Budapest och Reykjavik är populära resmål – alla med fallande valutakurser.Foto: Eye Ubiquitous/All Over Press

En undersökning som Novus har utfört på uppdrag av Ticket visar att var femte svensk väljer sommarresmål utifrån valutakurs.

– Vi märker att lite mer udda resmål ökar väldigt mycket, det är inga klassiska sommarresmål, säger Maria Gertell, kommunikationsansvarig på Ticket.

Resmålen som har ökat mest inför sommaren är Istanbul, Budapest och Reykjavik. Och den gemensamma nämnaren för de resmålen är att de har en fallande valutakurs. Även Tokyo är ett resmål dit fler och fler svenskar väljer att resa. 

Enligt Bodil Hallin, familjeekonom på Ikano Bank, har svenskarna alltid velat ha mycket semester för pengarna – och anpassat resorna efter valutakurserna.

– När valutan är förmånlig passar vi på att resa till de länder där vi får mest för pengarna, säger Bodil Hallin.

Hon kan se trender bland svenskarnas resval genom åren.

– På 50- och 60-talet ville vi ha billig lyx i solen vid Medelhavet, på 80-talet upptäckte vi Thailand och i dag vill vi kombinera strand med stad.

En annan trend som speglar sig i hur vi väljer att resa i dag är att många syr ihop sina egna resor.

– Mycket tack vare att resesajter har blivit säkrare. Man vill åka till nya ställen och kunna kombinera lugnt med livligt, säger Bodil Hallin.

1 308 svenskar mellan 18-79 år har svarat på undersökningen, som genomfördes av Novus på uppdrag av Ticket i februari i år.  

Bostadsbyte kan rädda din semesterkassa

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro