ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så vanligt är det med njursten – och så förebygger du det

Emma Österberg · 7 Dec 2016
Uppdaterad 28 Mar 2018
Vad du äter kan påverka förekomsten av viss typ av njursten, berättar Tomas Thiel, specialistläkare i urologi och ansvarig för njurstensenheten vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Vad du äter kan påverka förekomsten av viss typ av njursten, berättar Tomas Thiel, specialistläkare i urologi och ansvarig för njurstensenheten vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Foto: Alamy/IBL/Privat


En person löper under sitt liv tio procents risk att drabbas av njursten, enligt Tomas Thiel, specialist på urologi vid Karolinska universitetssjukhuset. Men genom att hålla koll på vad du äter kan du själv minska risken för att drabbas.

klar

Artikellänk är kopierad

Vissa människor har större benägenhet att utveckla njursten, berättar Tomas Thiel. Då kan vissa födoämnen, framförallt de som innehåller ämnet oxalat, öka risken för att drabbas.

– Svart te, nötter, spenat, rabarber och choklad är sådana födoämnen som innehåller oxalat. Är man en stenbildare så ska man vara försiktig med det, säger han.

Att äta för mycket salt och att ha ett stort intag av protein kan också vara faktorer som påverkar risken för att drabbas av njursten.

– Framförallt om man äter mycket kött, mycket animaliska proteiner. För en viss typ av njursten kan risken att drabbas minska med 50 procent om man äter vegetariskt eller veganskt, säger Tomas Thiel.

►LÄS MER: Njursjuk avled efter fördröjd vård

Däremot betonar han att det inte bara är så enkelt som att ändra kosten. För den som har drabbats av njursten krävs en analys av stenen och urinen för att kunna ge bra rådgivning om hur individen kan förebygga att drabbas igen.

– Njurstenar har olika uppbyggnad och innan man har fått första stenanfallet är det svårt att veta om man är en stenbildare eller inte, förutom om det är ärftligt, säger Tomas Thiel.

Enligt 1177 Vårdguiden är njurstensanfall vanligast i åldern 20-50 år och drabbar oftare män än kvinnor. I dag finns det en ökad förekomst av njursten, vilket enligt Tomas Thiel beror på en högre andel överviktiga personer.

– Har man väl fått sten så kommer hälften av de patienterna att få det igen. För gemene man är det bästa man kan göra för att förebygga ett njurstensanfall att dricka mer vatten, säger Tomas Thiel.

LÄS MER: Kliar det i rumpan? Det kan vara mask i magen ► 

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Österberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro