ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så värdelösa var T-rex små armar

Tomas Lundin · 16 Apr 2014
Uppdaterad 17 Apr 2014
Så värdelösa var T-rex små armar

Så värdelösa var T-rex små armar Foto: All Over Press


Ny forskning visar att tyrannosaurus rex använde sina armar på samma sätt som fåglar och fiskar använder sina armar. Inte alls med andra ord.

klar

Artikellänk är kopierad

Dinosaurien som är känd från filmen Jurassic Park som den dödligaste av alla har en sak som går emot dess skräckinjagande uppenbarelse – dess töntiga små armar. 

Genom att studera fåglars anatomi och jämföra den med T-rex har forskare vid Wisconsin-La Crosse-universitetet kommit fram till att dinosaurien måste ha använt sig av samma rörelser, rapporterar New Scientist. 

De studerade fåglarna som varierade från örnar till höns tros ha kvar samma rörelsemönster från förfadern, av muskeluppbyggnaden att döma. 

När en T-rex gick till attack tros den ha lyft huvudet, fokuserat på sitt mål, huggit tag och sedan skakat bytet sönder och samman. Det hela liknar hur en höna går till väga när den får syn på en smaskig mask. Det innebär också att armarna är helt överflödiga.

– Tyrannosaurus behövde inte stora armar för att jaga eftersom deras kraftiga bett och super-bulldogg-nacke gjorde jobbet, säger forskaren Eric Snively till New Scientist.

Forskningen visar ytterligare hur fågellikt beteende många dinosaurier haft trots att de var tusentals gånger större.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro