ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Så varierar du svampen

Jonas Cramby · 24 Sep 2017
Uppdaterad 24 Sep 2017
Grillade kantareller är en hit.

Grillade kantareller är en hit. Foto: Shutterstock


Efter en ganska svag start så har svampåret 2017 verkligen tagit fart. Det finns svamp över allt, ja jag har till och med sett svamp växa på svamp. Men vad ska man egentligen göra med all denna jäkla svamp? Här är några förslag.

klar

Artikellänk är kopierad

Recept:

Vid det är laget antar jag att du ätit så många svampmackor att du börjar bli led. Så nu då? Vill du ge dig in i businessen av att spara svampen har du tre val: frysa, torka, lägga in. Eftersom kantarellen är den vanligaste plockesvampen är infrysning också den vanligaste, och enklaste, metoden. Bara hacka upp, koka bort vätskan och frysa in i portionspåsar. Trattisar och Karljohan, däremot, är perfekta att torka. Något som dock inte bara en metod utan också ett livsstilsval: ger du dig in i detta har du snart utbredda tidningar med skrumpna grejer över hela lägenheten. Du kan också välja att göra en av följande:

Picklad svampen

Picklad svamp är egentligen bara ett roligare sätt att säga inlagd svamp och förutom att det är bra sätt att konservera svamp på så kommer du ha snabb och bekväm tillgång till smörgåskondiment hela vintern. Sjukt gott på en leverpastejmacka. Det är enkelt också. Koka bara upp en klassisk 1, 2, 3-lag (1 d ättika, 2 dl socker, 3 dl vatten), häll i lagom mycket rensad svamp och låt puttra med i 5-10 minuter. Använd gärna hela, små svampar eftersom det blir snyggare. Häll 1 tsk salt och kanske krydda med ett gäng kryddpepparkorn och ett lagerblad. Fyll upp på steriliserade burkar .

Grillad svampen

Enoki batayaki betyder grillad svamp och är en äkta izakayaklassiker, särskilt gott är det att småäta till ett glas iskall öl. I Japan använder man oftast enoki och annan asiatisk svamp men det funkar lika bra med Karl Johan. Så här gör du: Rensa 200 g svamp och lägg på en bit aluminiumfolie. Häll på 2 msk ponzu, 2 msk japansk soja och 2 msk smör och vik ihop till ett paket. Lägg på grillen eller i ugn och baka cirka 10 minuter, eller tills svampen mjuknat och fått färg.

Gör svampsalt

Svampsalt kanske låter lite konstigt men det är ett fantastiskt kondiment som ger sälta och en umamikick till allt från frukostägg och rostade grönsaker till ris, buljong och, och jag är kanske helt galen nu, kantarellmackor! Tänk på det som ett naturligt, hemgjort aromatpulver. Gör så här: Torka dina trattisar eller Karl Johan som du brukar och mixa sedan till ett fint pulver. Blanda med salt efter smak och spara i skafferiet inför nödfall. Du kan även tillsätta grejer som chilipulver, svartpeppar och timjan. Experimentera! Du har ju sjukt mycket svamp.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro