ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så vässar du språket i uppsatsen

Jonas Fredén · 23 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Fredrik Lundin älskar att skriva och ska bli svenskalärare.

Fredrik Lundin älskar att skriva och ska bli svenskalärare. Foto: Linnea S Arbab


klar

Artikellänk är kopierad

Bryr du dig bara om vad du skriver, inte hur?  Tänk om. Din skrivförmåga kan avgöra studierna och karriären.

– Ingen uppsats är bättre än sitt språk, säger Fredrik Lundin.Fredrik Lundin är inte som andra – han bryr sig minst lika mycket om hur han skriver sina uppsatser, som vad han skriver.

Nu är det inte så konstigt. Fredrik ska bli svensklärare och älskar att skriva.

Men han tycker att andra studerande borde tänka mer på hur de formulerar sig. För sin egen skull.– Jag är övertygad om att språkförmågan är avgörande för karriären och betygen, säger han.

Bra skribenter har lättare att övertyga och förklara vad de menar. Och framstår som lite smartare. ”Det oklart sagda är det oklart tänkta”, så lyder ju ett gammalt ordspråk. Fredriks tips:– Skriv mycket och tänk på hur du skriver, under hela utbildningen. Då lär du dig sakta men säkert.

Använd ordlistor, korrekturläs noga, tänk efter två gånger vad du vill säga, och researcha ordentligt, tycker Fredrik.

När studenter skriver dåligt beror det ofta på att de inte förstått vad de ska göra, menar Mona Blåsjö, som är lektor på Institutionen för nordiska språk på Stockholms universitet. – De förstår kanske inte att de ska skriva akademiskt, alltså förhålla sig självständigt och kritiskt. I stället kan det bli ett passivt återgivande. Det kan bli så vardagligt eller privat att lärarna ser det som dåligt.

Monas tips:– Lägg ifrån dig studielitteraturen när du skriver. Använd egna ord! Annars kan du anklagas för plagiat.

Bra länkar

Massor av bra tips om hur man skriver uppsats: uppsatsguiden.se/En bra omfattande sajt på engelska med rader av gratis nerladdningar: Du kan ladda ner handboken TT-språket helt gratis:Statliga Språkrådet har en bra sajt med mycket information om språkvård:Rådet ger också ut handboken Svenska Skrivregler:Några exempel på handböcker om hur man skriver bättre:Boken Skriv bättre texter:Boken Skriva i tidning har använts länge på olika journalistutbildningar:En bra handbok till:Från tanke till text

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Fredén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro