ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Så vet du att du är beroende av nässpray

Metro · 2 Okt 2017
Uppdaterad 16 Okt 2017

Foto: Shutterstock/IBL


Nässpray kan kännas som ett måste när förkylningen slår till. Men se upp med att använda det för länge – du kan faktiskt skapa ett beroende. – Du bör inte använda nässpray i mer än 10 till 14 dagar i rad, säger Johan Flodin, läkare på Kry.

klar

Artikellänk är kopierad

Vi har alla varit förkylda och de flesta håller nog med om att nässpray känns som ett nödvändigt ont när nästäppan är som värst. Det är ett bra och enkelt sätt att lindra besvären – men bara under en begränsad tid.

– Om du använder det för länge finns det en risk att du utvecklar ett beroende där du måste tillföra läkemedlet för att bli kvitt nästäppa. Känslan är att besvären lindras direkt men i själva verket förvärrar du problemet, säger läkaren Johan Flodin, som arbetar på Kry, en vårdtjänst som gör det möjligt för patienter att träffa läkare via videosamtal.

Nässpray torkar ut slemhinnorna

Nässpray finns i både mataffären och på macken och om du behöver en quick fix för nästäppan är det lätt att få tag på. Men att använda det under för lång tid är alltså inte att rekommendera – faktum är att du kan få motsatt effekt.

– Nässprayen torkar ut slemhinnorna och på sikt kan du få sår i näsan och bli mer infektionskänslig, berättar Johan Flodin.

Johan Flodin är en av Kry:s läkare som hjälper patienter via videosamtal i mobilen. Foto: Kristofer Hedlund
Johan Flodin är en av Kry:s läkare som hjälper patienter via videosamtal i mobilen. Foto: Kristofer Hedlund

Om nästäppan inte släpper och du fortsätter att använda nässpray är det därför bra att kontakta läkare.

– Vi kan reda ut vad nästäppan beror på och ge handledning vid beroende.

Generellt, vad ska jag göra om jag är beroende av nässpray?

– Du ska inte sluta tvärt utan trappa ner. Koksaltlösning är inte kärlsammandragande och mer skonsamt för slemhinnorna. Även kortisonnässpray kan vara ett bra alternativ, men då ska du rådfråga läkare innan du börjar med behandlingen, säger Johan Flodin.

Nästäppan beror inte alltid på förkylning. Exempelvis kan du som är gravid känna dig täppt eftersom slemhinnorna kan svälla när mängden blod i kroppen ökar.

– Det finns en myt om att det är skadligt för gravida att använda kortisonspray, som inte stämmer. Det är bättre att använda kortisonspray än att bli beroende av vanlig nässpray.

pil
Kry ger dig läkarhjälp via mobilen

Kry gör det möjligt att komma i kontakt med läkare på en tid och plats som passar dig.

• Du kan träffa läkare via videosamtal och få hjälp med besvär som inte kräver fysisk undersökning.

• Du loggar in med BankID, fyller i ett formulär med dina symtom och blir sedan uppringd av läkaren på en bestämd tid.

• Om läkaren bedömer att du behöver medicin eller vidare vård får du recept eller remiss.

• Läkarbesöket kostar 250 kr för vuxna. För barn och ungdomar upp till 20 år och dig som är äldre än 85 år är läkarbesöket alltid gratis.

Här kan du ladda ner appen KRY för både Iphone och Android.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro