ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så vet du när mögelosten blivit dålig

Hugo Ewald · 2 Apr 2017
Uppdaterad 2 Apr 2017
Förvara den kall, ha koll på hållbarhetstiden och så fort osten ser annorlunda ut än vad den gjorde när den kom från affären kan du slänga den.

Förvara den kall, ha koll på hållbarhetstiden och så fort osten ser annorlunda ut än vad den gjorde när den kom från affären kan du slänga den. Foto: Alamy/IBL/Metro


De flesta av oss brukar slänga maten när den blivit möglig, men hur gör man egentligen med mögelost som per definition är möglig? "Mitt råd är att du ska äta upp osten på en gång", säger Monica Olsson, risknyttovärderare och mikrobiolog på Livsmedelsverket.

klar

Artikellänk är kopierad

Mögelost. Hata eller älska det. Oavsett vad vi tycker om mögelost så känner vi förmodligen till det som gör osten speciell – nämligen att vissa vit- eller grönmögelarter används för att förändra ostens smak och konsistens. Framför allt är det så kallad penselmögel, penicillium, som används vid tillverkningen av mögelost.

Så, hur gör man egentligen för att veta när mögelosten man köpt i sin butik blivit dålig? Mat brukar ju mögla när den blivit dålig, men mögelost är ju per definition möglig. Enligt Monica Olsen, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket, är det ingen lätt fråga.

– Dels finns det en hållbarhetstid märkt på förpackningen. Sedan gäller det också att förvara den kallt, helst runt 4 grader, så att man inte ångar på svamparna. Skulle man se att man haft sin ost så länge att den blivit alldeles lurvig bör man absolut inte äta den. Ju längre tiden går ju större risk är det.

Enligt Monica Olsen är faran med mögel att så kallade mykotoxiner kan bildas. Det finns flera hundra, och de flesta är inte toxikologiskt utredda.

– Det finns låga halter av vissa penicillium-toxiner i mögelost, men du blir inte akut sjuk av det. Men när mögelost möglar sker det en konkurrens svamparna i mellan, och det är därför de bildar gifter eftersom det är en konkurrensfördel. Ost ser dock i allmänhet inte ut att vara ett jättebra substrat för att det ska bildas höga halter toxiner, vi har inte sett halter som gjort att folk blir sjuka.

Monica Olsen tips är dock i regel ganska enkla att följa. Förvara den kall, ha koll på hållbarhetstiden och så fort osten ser annorlunda ut än vad den gjorde när den kom från affären kan du slänga den. Även bakterier som finns i osten kan bilda så kallade biogena aminer och dessa kan man bli akut sjuk av.

– I allmänhet skulle det behövas mer forskning på det här området, säger Monica Olsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro